Dette skjer denne uken

Den europeiske sentralbanken og Norges Bank har rentemøte, de norske AKU-tallene blir offentliggjort og Økokrim-saken mot TGS Nopec starter i Oslo tingrett. 

STYRINGSRENTEN: På torsdag formiddag blir det ny rentebeslutning i både Norges Bank og Den europeiske sentralbanken.
 • Erik Steinsbu Wasberg
Publisert: Publisert:

Både den norske og den europeiske sentralbanken offentliggjør sine rentebeslutninger på torsdag.

Det norske styringsrenten er nå på et halvt prosent, som er et rekordlavt nivå historisk sett. Sist gang sentralbanken rørte renten var i mars 2016, da de satte ned renten med et kvart prosentpoeng. Siden har styringsrenten stått stille i snart to år.

I desember uttalte Norges Bank at det fortsatt var behov for en ekspansiv pengepolitikk. Sentralbanken viste til blant annet lave utenlandske renter, kapasitetsutnyttelse under normalen og utsikter om lavere inflasjon.

Både Nordeas sjefanalytiker Erik Bruce, og Eikas sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen tror på uendret rente fra Norges Bank.

Les også

Norges Banks utlånsundersøkelse: Låneetterspørselen på stedet hvil

Bruce forventer heller ingen nye signaler fra sentralbanksjef Øystein Olsen. Han tror norsk økonomi vil løfte seg videre, men mener sentralbanken også står ovenfor noen utfordringer.

– Norges Bank hever sent i år, sier Bruce til E24.

Han får støtte fra Jan Ludvig Andreassen, som tror renten blir uendret, men ser renteheving på slutten av 2018.

– Oljerekylen ser ut til å bli sterkere, men bolignedgangen ser ut til å bli mer langvarig og alvorlig. I sum tror jeg Norges Bank har små justeringer nå, sier han til E24.

Sjeføkonomen trekker også frem lave renter i utlandet som en viktig faktor.

– Norske renter er litt fanget av at renten ikke endres i Europa, sier han.

Les også: Næringslivstopper: – Å kjøpe bolig i Norge er altfor gunstig

Rentemøte også i Frankrike

Den europeiske sentralbanken (ESB) holdt styringsrenten uendret, med null prosent i desember. Det ble heller ingen endring på innskuddsrenten, som nå er negative 0,4 prosent.

Samtidig skrev sentralbanken at det venter at rentene vil holde seg på dette nivået i en lengre periode.

Eurosonens vekstanslag økte til 2,3 prosent, en økning fra 1,7 prosent. Sentralbanksjef Mario Draghi uttalte i pressekonferansen at BNP-veksten hadde blitt betydelig oppjustert.

Han la samtidig til at hvis utsiktene eller inflasjonen ikke ble som ventet, kunne de øke støttekjøpene av rentepapirer. Sentralbanken varslet i oktober at kjøpene skulle reduseres fra 60 til 30 milliarder euro denne måneden.

Tidligere i januar styrket Euroen seg mot dollar, pund og den norske kronen, etter at det kom ut et rentereferat fra ESB. Ifølge nettstedet MarketWatch antydet referatet at sentralbanken kunne komme til å gå bort fra den kraftig stimulerende pengepolitikken tidlig i dette året.

Eikas sjeføkonom, Jan Ludvig Andreassen, tror ikke det kommer noe renteheving fra Draghi i 2018, tross en god konjunktursituasjon i Europa.

– Den økonomiske veksten er sterkere og arbeidsledigheten går ned. Det ser litt rart ut å ha negative renter, sier han til E24.

Han viser til at blant annet gjeldsgrad, økende oljepris og andre strukturelle faktorer i den europeiske økonomien som viktig.

– Strukturelle forhold triumfer høykonjunkturen, sier han.

Erik Bruce, sjefanalytiker i Nordea, tror på uendret rente og ingen nye signaler fra Mario Draghi.

– ESB venter til godt inn i 2019 med renteheving, sier han til E24.

Les også: Fra skakkjørt økonomi til vekst: 2018 kan bli vendepunktet for Hellas

Økokrim-sak mot TGS

På mandag starter rettsaken mot Arne Helland, Christian Albrecht Selmer og seismikkselskapet TGS. Det vil bli lagt ned påstand om at TGS må betale en bot på 90 millioner kroner.

Bakgrunnen for saken er at Skeie Energy skal ha krevd utbetalt skatteverdien av utgifter til leterefusjon. De krevde fradrag for utgifter til kjøp av seismikk fra TGS. Økokrim mener kjøpet ble lagt opp slik at Skeie Energy ikke selv skulle ha noen kostnader for å bli eier av seismikken.

TGS hevder på sin side at salget var legitime transaksjoner til markedspris. Selskapet legger til grunn for at tingretten vil vise at de ikke gjorde noe galt, men opptrådte aktsomt, i følge NTB.

Les også: Analytiker ser muligheter for norske seismikkselskaper i Trumps massive oljeplan

AKU-tall

SSB legger frem sine tall for arbeidsledigheten denne uken.

Jan Ludvig Andreassen er sjeføkonom i Eika. Her fra Norges Banks årstale.

Arbeidskraftundersøkelsen, forkortet AKU, viser hvor stor andel av den norske befolkningen som er arbeidssøkere etter at byrået har gjennomført telefonintervju med et representativt utvalg. Det er vanlig at tallet i denne undersøkelsen er høyere enn registrerte arbeidssøkere på NAV.

Statistikken fra oktober viste en nedgang på 23.000 i antall arbeidsledige, noe som medførte en nedgang på 0,7 prosent sammenlignet med et år siden.

Andelen arbeidsledige var i oktober på 4,2 prosent.

Til sammenligning presenterte NAV sine tall for arbeidsledige i desember, som viste en ledighet på 3,1 prosent, hvorav 2,4 prosent av arbeidsstyrken var helt ledige.

Jan Ludvig Andreassen tror AKU-tallene vil ligge på 3,9 eller 4,0 prosent.

- Vi kommer nok til å ha et robust arbeidsmarked i år, sier han.

Den sterke prisnedgangen i Nordsjøolje skapte høyere ledighet, særlig på offshoretunge Vestlandet. AKU-ledigheten steg fra 3,5 prosent i 2014 til 4,7 prosent i 2016. Nå har ledigheten falt siden den gang.

– Vi ser en rekyl for oljebransjen og gode tider for forretningsmessig tjenesteyting, så det blir nok et godt år for norsk økonomi i 2018, sier sjeføkonomen.

Les også

Inflasjonshopp i desember - kronen styrker seg

Les også

Høyeste eurokurs på tre år

Les også

– Hvis man får mange negative resultater i 2018, vil det få konsekvenser

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Norges Bank
 2. Den europeiske sentralbanken
 3. Arbeidsledighet
 4. Rentemøte Norges Bank
 5. Rente
 6. TGS-NOPEC Geophysical Company

Flere artikler

 1. Dette skjer denne uken

 2. Tror boligtrøbbel vil stikke kjepper i Olsens rentehjul

 3. Høy usikkerhet og uenighet før Olsens rentebeslutning: – Blir helt sjokkert om de hever renten

 4. Renterådet: Dette bør du gjøre, Olsen

 5. Økonom om Olsens renteheving: – Ser ut som en litt sen takling på fotballbanen