Oljestreiken fortsetter

Streiken på sokkelen fortsetter etter at partene ikke kom til enighet på onsdagens møte hos Riksmekleren.

MARIT HOMMEDAL
  • NTB
  • Ole Martin Skaug
Publisert:

Partene kom ikke til enighet under onsdagens møte hos Riksmekleren, dermed fortsetter streiken på sokkelen.

- Partene har igjen måtte gå hver til sitt fordi fagforbundene har stilt et 32 år gammelt krav, der de ønsker å få inn tidligere pensjon i en tariffavtale. Det er noe OLF ikke har mandat til, sier informasjonssjef i Oljeindustriens Landsforening (OLF) Eli Ane Nedreskår, til E24.

Fobundsleder Hilde-Marit Rysst i SAFE mener OLF viser liten vilje til å forhandle:

- Forhandlingsviljen til OLF var mikroskopisk. Vi synes det var overraskende lite vilje til å finne løsninger, sier forbundsleder Hilde-Marit Rysst i SAFE til NTB.

Innkalt til Riksmekleren

Riksmekleren innkalte Oljeindustriens Landsforening (OLF) og fagforbundene i streiken til møte onsdag, da hadde streiken vart siden 24. juni og flere plattformer har stengt ned.

Både arbeidsgiversiden og arbeidstakersiden var positive idet møtet startet, og begge sider hadde flere forslag til løsninger.

Samtidig understreket begge parter det at det fortsatt er grenser for hvor langt de ønsker å strekke seg.

LES OGSÅ: Partene i oljestreiken kalt inn til Riksmekleren

Pensjonsrettigheter

Det store stridsspørsmålet er pensjonsrettigheter. Fagforbundene krever å få beholde tilleggspensjonen fra fylte 62 år, mens OLF mener de ikke har mandat til å inngå pensjonsavtaler utover reglene for avtalefestet pensjon.

Streiken rammer 15 prosent av norsk olje- og gassproduksjon. Arbeidsgiversiden mener den fører til et inntektstap på 200 millioner kroner dagen. Fagforbundene på sin side mener selskapene og samfunnet ikke taper på at oljen blir liggende framfor å bli pumpet opp.

Har så langt kostet 2 mrd.

Så langt har oljestreiken kostet to milliarder kroner, ifølge OLF.

- Dette er penger som kunne gått til norsk velferd. Det er selskapene som taper pengene direkte, men de skatter 78 prosent, så staten og samfunnet mister store summer, sa Eli Ane Nedreskår i OLF, til E24 tidligere onsdag.

OLF representerer arbeidsgiverne i konflikten, og har regnet ut hvor mye streiken koster per dag: 171 millioner de to første dagene, og så 201 millioner de neste.

LES OGSÅ: Oljestreiken har hittil kostet to milliarder

Publisert:

Flere artikler

  1. Partene i oljestreiken kalt inn til Riksmekleren

  2. - Oljestreiken har kostet overto milliarder kroner

  3. Betalt innhold

    – Om mulig enda mer fastlåst

  4. Dette krangler de om

  5. Håper på løsning