- Dette er ingen triviell sak

Dominique Strauss-Kahns arrestasjon overskygger Hellas' bønn om en ny redningspakke.

ARRESTERT: IMF-sjef Dominique Strauss-Kahn er siktet for voldtektsforsøk av en hotellansatt i New York.
Publisert:

Arrestasjonen av generaldirektør i Det internasjonale pengefondet (IMF), Dominique Strauss-Kahn, kan skape problemer når EUs finansministre mandag møtes for å diskutere mer krisehjelp til Hellas.

Strauss-Kahn blir sett på som en «Hellas-venn», men det er ikke ventet at siktelsen vil få noen konsekvens for avgjørelsen om landet skal få nye lån eller ikke.

Les også: Dette er Strauss-Kahn

Strauss-Kahn er siktet for voldtektsforsøk, frihetsberøvelse og seksuelt overgrep.

- Dette er ikke et dødelig slag for Hellas' situasjon. Disse samtalene er større enn én person, sier James Nixon, sjeføkonom i Societe Generale i London til Bloomberg.

Europeiske giverland, ledet av Tyskland, vil mandag samles for å diskutere om Hellas skal få ny krisehjelp, eller få mer tid på seg til å betale tilbake lån landet har allerede har tatt opp.

Hellas vil mandag be europeiske myndigheter og Det internasjonale pengefondet - IMF - om et nytt lån, for å redde den skadeskutte økonomien.

For et år siden mottok Hellas et kriselån fra EU og IMF på 110 milliarder euro.

- En god sjef for IMF

IMF-sjefens personlige forhold til europeiske ledere har bidratt til at Strauss-Kahn fikk igjennom krisehjelpen til Hellas, Irland og Portugal - og økonomer mener han har hatt stor betydning for det europeiske samarbeidet.

- Han viste seg å være en god sjef for IMF gjennom finanskrisen, ved å overbevise med sine synspunkter, og han fikk folk til å bli enige. Dette er ingen triviell sak, sier en anonym kilde involvert i samtalene med Hellas til Financial Times.

Noen økonomer tror likevel siktelsen mot IMF-sjefen vil få noen konsekvenser for Europa.

- Antagelsene var at med Strauss-Kahn som sjef ville ikke IMF snu ryggen mot Europa, og at IMF ville fortsette å støtte Europa. Nå som Strauss-Kahn er borte, blir de antagelsene litt tvilsomme, sier sjeføkonom Eswar Prasad i Brookings Institution til Bloomberg.

Prasad, som tidligere har jobbet for Det internasjonale pengefondet, spår Strauss-Kahns umiddelbare avgang.

Møte med Merkel avlyst

Det var planlagt at den siktede franskmannen skulle diskutere eurosonens gjeldskrise med Angela Merkel, før han skulle møte eurosonens finansministre i Brussel mandag.

– Møtet er avlyst, sier en høytstående tjenestemann i Berlin og legger til at IMF ikke sender noen erstatter for Strauss-Kahn.

Strauss-Kahn som nå er siktet for seksuelt overgrep, voldtektsforsøk og frihetsberøvelse av en hotellansatt i New York, var spesielt aktiv i å komme fram til en løsning på gjeldskrisen

LES OGSÅ:

Publisert: