Solberg: Sanksjoner mot Russland gjør det tyngre for næringslivet i nord

Statsminister Erna Solberg (H) frykter at Vestens sanksjoner mot Russland rammer sysselsettingen i Nord-Norge. Stortingsrepresentant Torgeir Fylkesnes (SV) mener det er ansvarsfraskrivelse.

SANKSJONER: Statsminister Erna Solberg frykter at sanksjoner mot Russland rammer spesielt i Nord-Norge. Her er hun under en pause på NATO-toppmøtet på Celtic Manor i Newport i Wales torsdag.
Publisert:

Solbergs sier til Dagens Næringsliv at det tradisjonelle samarbeidet over grensen i Nord-Norge vil rammes av de internasjonale sanksjonene mot Russland.

– Russlands motsvar på de internasjonale sanksjonene Norge er en del av, rammer allerede sysselsettingen i nord, og det vil trolig bli enda mer merkbart når sanksjonene fra Vesten skjerpes, sier Solberg til Dagens Næringsliv.

Les også

Russland varsler reaksjoner dersom EU iverksetter nye sanksjoner

Mindre

Hun mener det ikke er tvil om at det nå blir tyngre for næringslivet og energisektoren, samt at russlandsdimensjonen i nordområdesatsingen vil bli mindre i årene framover.

Stortingsrepresentant Torgeir Fylkesnes (SV) fra Troms mener Solberg prøver å bløffer seg ut av konsekvensene av egen politikk med en grov forenkling.

– Gjennom hele året har de kuttet i tiltak i Nord-Norge. Hun varsler en ledighet hun selv har satt i gang. Nå legger hun skylden på Russland, og det provoserer meg, sier Fylkesnes til NTB.

Les også

Norge gir nødhjelp til Ukraina

Ta skylden

SV-eren mener regjeringen må ta sin del av skylden for en eventuell ledighetsøkning i nord på grunn av kutt i regionale virkemidler, kutt i virkemidler til fiskeri og landbruk, differensiert arbeidsgiveravgift og sentralisering av offentlige arbeidsplasser.

– Jeg savner at statsministeren i stedet for å skylde på russerne, legger fram ei liste over tiltak som skal motvirke økt ledighet i Nord-Norge, sier han.

Les også:

Helt nye utfordringer for Stoltenberg og NATOEU-splittelse om nye Russland-sanksjoner- Ukraina kan bli en «Lehman-situasjon» for RusslandTrolig nye EU-sanksjoner mot Russland

Publisert: