- Det er forskjell på Høyre og oss om formuesskatt

Frp-medlem foretrekker at lettelsene i formuesskatten kommer i bunn.

FOLKELIG: Tom E. B. Holthe, som sitter i finanskomiteen på Stortinget, mener skattelettelsene bør komme i bunn.

Alf Øystein Støtvig
  • Johann D. Sundberg
  • NTB
Publisert:

Høyre og Fremskrittspartiet er enige om at formuesskatten skal ned. Men de er ikke på linje om hvordan de skal gjøre det.

- Nå er det en forskjell på Høyre og Fremskrittspartiet i synet på formuesskatten, sier Tom E. B. Holthe som representerer sistnevnte i finanskomiteen på Stortinget.

- Vi ønsker primært å heve bunnfradraget, mens Høyre har en annen tilnærming.

Den eneste endringen regjeringen foretok i 2014-budsjettet var å kutte formuesskattesatsen fra 1,1 prosent til 1,0 prosent.

VG skrev tidligere i uken at regjeringen i budsjettet for 2015 legger opp til å øke innslagspunktet fra én til 1,2 millioner kroner, men samtidig kutte skattesatsen med ytterligere 0,3 prosentpoeng til 0,7 prosent.

- VG gjetter

Holthe vil ikke forskuttere hva som faktisk blir fremlagt i regjeringens forslag til statsbudsjett som legges frem 8. oktober. Han omtaler VGs opplysninger som «gjetning».

Statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen .

Krister Sørbø

Fremskrittspartiets finanspolitiske talsmann Gjermund Hagesæter finner det vanskelig å delta i debatten om formuesskatt nå. Delvis fordi det er kort tid til budsjettet legges frem og delvis fordi han i noen grad er informert om det som står i budsjettet.

E24 har, på basis av budsjettopplysninger og fremskrivninger av den sist tilgjengelige selvangivelsestatistikken, beregnet effektene av endringene.

Les også

Siv og Erna kunne fjernet formuesskatten for minst 435.000 nordmenn

Regjeringen gir en samlet lette i formuesskatten på rundt 4,75 milliarder kroner, hvorav rundt 1,3 milliarder går med til å fjerne formuesskatten helt for 100.000 mennesker.

Hadde regjeringen valgt å bruke alle pengene på å heve innslagspunktet, kunne resultatet blitt at minst 435.000 skatteytere ville sluppet formuesskatten helt.

Klar beskjed

Finansminister Siv Jensen og resten av Fremskrittspartiets statsråder får klar beskjed fra egne rekker: Skattelettelsene i statsbudsjettet må også komme vanlige folk til gode.

– Det viktigste er å redusere skatte- og avgiftsnivået for dem med svak og middels økonomi. Flere vil jobbe mer når de får beholde mer av lønnen. Og mange med svak økonomi vil kunne klare seg med egen inntekt alene, sier Erlend Wiborg (Frp), komiténestleder i Stortingets arbeids- og sosialkomité til NTB.

Torsdag er siste dag av regjeringens budsjettkonferanse. Der skal finansminister Siv Jensen (Frp) ifølge VG ha foreslått for regjeringen å redusere skattesatsen på formue fra 1 til 0,7 prosent samt øke innslagspunktet fra 1 til 1,2 millioner kroner.

Skattegave

– Effekten er i korte trekk at litt færre i kategorien «minstepensjonist med boligverdier» må betale formuesskatt og at de rikeste får en real skattegave, skriver VG-kommentator Tom Staavi.

TAUS: Fremskrittspartiets Gjermund Hagesæter vil ikke delta i debatten om formuesskatten.

Silje Ensrud

NRK opererte tidligere i uken med følgende oppstilling: Landets 2 prosent rikeste får 51 prosent av skattelettelsene, mens de 85 prosent minst formuende bare får 2 prosent av lettelsene. VGs beregninger gir enda større utslag: 59 prosent av de foreslåtte kuttene i formuesskatten går til Norges 1,3 prosent rikeste.

Regjeringen forsvarer seg med at kutt i formuesskatten vil virke vekstfremmende og bidra til økt konkurransekraft.

– Det er jeg enig i, men vi må ikke glemme folk flest. Derfor er det viktig at regjeringen gjør begge deler, sier Wiborg.

Får støtte

Mangeårig Frp-representant Jan Arild Ellingsen ser det på samme måte som Wiborg. Overfor VG slår han fast at hovedtyngden av skattelettelsene må gå til «vanlige folk».

– For meg er vanlige folk personer som har under 400.000 kroner i inntekt årlig, sa han.

Tidligere Austevoll-ordfører Helge André Njåstad, som nå leder Stortingets kommunal- og forvaltningskomité, er enig i at ordinære lønnsmottakere må tilgodeses med lavere skatter og avgifter.

– Men det er viktig for meg og folk flest at vi sørger for gode rammevilkår for lokale eiere av arbeidsplasser. Det er et gode for alle – ikke bare de rike, sier han.

NHO-støtte

Direktør for næringslivspolitikk i NHO, Petter Brubakk, mener det vil være en riktig prioritering av regjeringen å finansiere skattelettelser ved bruk av oljepenger.

– Handlingsregelen bygger på en forutsetning om at konkurransefremmende skatteletter er noe oljepengene kan brukes til, sier han til Klassekampen.

Han mener regjeringen bør gå lenger enn lekkasjene antyder og avskaffe hele formuesskatten i en sveip.

– Skal man ta av et plaster er det best å rive det av i en omgang, det gjelder også for formuesskatt, sier han.

Fremskrittspartiets Erlend Wiborg mener forhandlingene mellom de to regjeringspartiene vil avgjøre hvor mye av skattegevinsten som havner hos vanlige lønnsmottakere.

– Høyre har en annen prioritering enn oss når det kommer til dette, sier han.

Les også:

Fredriksen-selskap på skatteflukt til Bermuda skylder på Jensens skatteendringSkatteinntektene fra oljen stuperKommunenes skatteinntekter kan bli 2 milliarder mindreVictor Norman kritiserer regjeringens skattepolitikkRegjeringen varsler store endringer i personskattenHer er lesernes råd til regjeringen

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. - Det er åpenbart at det er Høyre som har vunnet dragkampen i regjeringen

  2. Siv og Erna kunne fjernet formuesskatten for minst 435.000 nordmenn

  3. Høyre varsler ny skattefest for sine rike onkler

  4. Annonsørinnhold

  5. KrF ber regjeringen droppe kutt i formuesskatten

  6. Statsbudsjettet for 2016: Erna & Co. foreslår milliard-skattekutt for tredje gang