Ledighetskrise følger eurokrise for EU-lederne
Med dystre ledighetstall som bakteppe prøver EU-lederne å finne tiltak som kan skape sårt tiltrengt vekst i økonomien.
Krisen i Hellas var for en gangs skyld ikke øverst på dagsordenen da de 27 regjeringssjefene samlet seg til toppmøte i Brussel torsdag. I stedet ble EU-lederne møtt av nye tall som viser en samlet arbeidsledighet i eurosonen på 10,7 prosent. Det er det høyeste nivået siden euroen ble innført.
I Spania alene steg antall ledige til hele 23,3 prosent, en økning på 2 prosentpoeng. Én av to unge spanjoler er nå uten jobb.
Tallene skaper ny uro for Europas skrantende arbeidsmarked, der de som faller utenfor, også opplever at velferd og sikkerhetsnett blir stadig dårligere.
Skattereformer
Tysklands statsminister Angela Merkel er opptatt av at EU må bli mer konkurransedyktig.
– Det er den eneste måten vi kan senke budsjettunderskuddene og sikre velstanden og arbeidsplassene i Europa, sa Merkel da hun ankom møtet.
I utkastet til konklusjon fra toppmøtet som NTB har lest, blir det lagt vekt på at EU-landene må prioritere å bruke penger på tiltak som fører til vekst.
Det blir oppfordret til å kutte skatt på arbeid, forbedre skatteinnkrevingen og kjempe mot skatteunndragelse. Det blir også slått fast at det ikke er gjort nok i enkelte medlemsland på dette området. I tillegg må forholdene legges bedre til rette for innovasjon og forskning, heter det videre.
Økt tempo
– Vi ser nå at land som Spania, Italia, Portugal og Irland har økt tempoet på reformene. Lykkes reformene, kan Europa begynne å konsentrere seg om å skape vekst i stedet for bare å drive med krisehåndtering, sa Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt på vei inn til møtet.
Både eksperter og politikere etterlyser nå mer realisme i EUs målsettinger, ifølge Reuters. Blant dem er Spanias statsminister Mariano Rajoy. Han måtte nylig innse at fjorårets budsjettunderskudd ble på hele 8,5 prosent, langt over målet på 6 prosent, som var avtalt med Brussel.
Han får støtte av Bruegel-direktør Jean Pisani-Ferry, som tidligere denne uken tok til orde for å lette på innstrammingene i land som ikke står umiddelbart i fare for å miste tilgang til finansmarkedene.
Bekymret
– Ledigheten i Italia fortsetter også å stige, så jeg er bekymret for at de grunnleggende reformene for vekst mangler, sier økonom Steen Jakobsen i Saxobank til nyhetsbyrået Reuters.
EU-kommisjonens leder Jose Manuel Barroso fremholder at situasjonen er dramatisk i flere av EUs medlemsland. I januar i år var over 24 millioner mennesker uten jobb i Unionen, hvorav 5,5 millioner er ungdommer under 25 år.
Tallene betyr også at nær 1,5 millioner flere mennesker var arbeidsledige i januar 2012 sammenlignet med ett år tidligere.
Færre ledige i Norge
Mens det blir stadig færre jobber ute i Europa, er tendensen stikk motsatt i Norge. Her har det blitt 10 prosent færre arbeidsledige på ett år, viser tall som Nav la fram torsdag.
Ved utgangen av februar lå ledigheten på 2,7 prosent.
Også tyrkiske arbeidstakere opplever bedre tider. Der falt arbeidsledigheten markant fra 2010 til 2011, fra 11,9 prosent til 9,8 prosent, ifølge AFP.