EU vil hjelpe arbeidsledig ungdom

EU-toppene har vedtatt å overføre midler til landene med størst ledighet.

PROTESTERER: Spania har den høyeste ledigheten blant unge i hele Europa. Disse «indignerte» demonstrerte i fjor mot kutt i offentlig sektor.
Publisert:

EUs statsledere og regjeringssjefer diskuterer mandag nye tiltak for å stoppe spredningen av gjeldskrisen som rammer mange av eurolandene.

I en erklæring fra møtet legger EU-lederne mest vekt på den enorme arbeidsledigheten som preger kontinentet, og særlig mengdene av unge arbeidsløse.

I erklæringen går det frem at landene med den høyeste arbeidsledigheten skal få overført ekstra EU-midler.

EU-landene skal i henhold til erklæringen også forplikte seg til å jobbe for større mobilitet over landegrensene. Dette skal blant annet skje ved at landene i større grad må godta yrkesbevis og utdannelsesattester fra andre EU-land.

LES OGSÅ: Kraftig rentefall for Italia

Må lage jobbplaner

EU-landene forplikter seg også til å meisle ut nasjonale planer for å bedre sysselsettingen.Totalt står 23 millioner mennesker uten jobb i EU i dag.

Landene skal deretter kontrollere hverandres planer.

Ikke minst skal unge menneskers muligheter for å komme raskt ut i arbeid, forbedres.

Lande må «trappe opp tiltak for at unge mennesker skal få sin første yrkeserfaring og deltakelse i arbeidsmarkedet. Målet må være at unge folk skal få et godt arbeidstilbud kort tid etter at de er ferdig med utdannelsen eller tilbud om mer utdannelse, lærling- eller traineeplass,» står det i erklæringen.

EU sentralt vil bistå arbeidet ved å flytte tilgjengelige midler til landene med den høyeste ledighetsraten.

LES OGSÅ: Kaos i Belgia foran EU-toppmøte

Dystert bilde

EU-kommisjonspresident Jose Barroso innledet sin presentasjon mandag med å vise oversikten over hvor mange under 25 år som står uten arbeid.

Bortsett fra Tyskland og Nederland slåss samtlige EU-land med tosifrede prosentandeler.

Verst er situasjonen i Spania, der en av to ungdommer står uten arbeid. I Hellas er det nesten like ille.

Ellers er det lite nytt i erklæringen fra det pågående toppmøtet.

EU understreker viktigheten av å fortsette fremdriften mot et velfungerende felles marked i Europa, men det nevnes ingen nye tiltak for å redde Hellas ut av gjeldsknipen.

LES OGSÅ: Reinfeldt: - Hellas er konkurs

Publisert: