EU vurderer å parallellkjøre to krisefond
Rett før EU-toppmøtet kastes det ut en ny mulig løsning for å stable 1.000 milliarder euro på bena.
Ifølge en artikkel i Financial Times, basert på ikke navngitte EU-kilder, diskuteres det nå å fremskynde etableringen av EUs nye krisefond ESM.
Dette fondet skal etter planen ta over for det midlertidige krisefondet EFSF fra 2013.
ESM skal etter planen tilføres 500 milliarder euro, og være et varig verktøy for EU-landene til å temme fremtidige finansielle kriser.
Ifølge Financial Times' kilder diskuteres det nå om det er mulig å fremskynde etableringen av ESM, og la det nye fondet brukes i samspill med det allerede etablerte EFSF.
Til sammen vil de to fondene ha en samlet «brannsklukningskapasitet» på 940 milliarder euro.
EFSF - European Financial Stability Facility - er navnet på krisefondet EU opprettet i mai 2010 for å styrke den finansielle stabiliteten i Europa. Fondet har en slagkraft på 440 milliarder euro, basert på garantier for 780 milliarder euro.
Skepsis i Tyskland
Å øke sin finansielle slagkraft, og dermed sin økonomiske troverdighet, fremstår for
øyeblikket som den største utfordringen for EU.
Forslaget som nå diskuteres ville, dersom det ble vedtatt, øke EUs slagkraft nok til for eksempel å yte Italia lån i nesten to år, i påvente av at de vedtatte innstramningspakkene skal få effekt.
Italia må i løpet av de neste månedene refinansiere nesten 500 milliarder euro i gjeld.
Reuters melder likevel onsdag at den tyske regjeringen, ifølge en ikke navngitt talsperson, skal være negativ til tanken om å parallellkjøre de to krisefondene.
Tyskernes skepsis forklarer ifølge Bloomberg at stort sett alle børser faller tilbake onsdag ettermiddag.
Regelendringer
Det kommende EU-toppmøtet, som så starter torsdag ettermiddag, er av finanskommisær Olli Rehn karakterisert som en siste mulighet til å stable på bena en troverdig plan for å redde euroen.
Forventningene til møtet er derfor enorme, og de siste dagene finansmarkedet handlet ut fra et gryende håp om at EU-lederne omsider skal lykkes i å temme krisen.
Mandag ble Tysklands forbundskansler Angela Merkel og Frankrikes president Nicolas Sarkozy enige om å fremme et krav om regelendringer i EU, hvor unionen gis muligheter til å sanksjonere overfor land som ikke fører en tilstrekkelig stram budsjettdisiplin.
Les også: Tyskland og Frankrike enig om å endre EU-traktaten