Dramatisk reduksjon i antall land med topp kredittverdighet

Antall statsobligasjoner med kredittvurdering trippel-A har sunket med mer enn 60 prosent siden finanskrisen utløste en bølge av nedgraderinger. 

DEMONSTRERTE MOT NEDGRADERING: Franskmenn demonstrerte utenfor hovedkvarteret til Standard & Poor's etter at Frankrike ble nedgradert i 2012.
  • Sophie Lorch-Falch
Publisert: Publisert:

Kredittverdigheten til verdens største økonomier har gått på en real smell de siste seks årene.

60 prosent færre

Grunnfjellet i det finansielle systemet har dermed forvitret kraftig i kjølevannet av finanskrisen.

Antall statsobligasjoner som er kredittvurdert med trippel-A karakter av verdens tre viktigste ratingbyråer har krympet med over 60 prosent siden januar 2007, skriver Financial Times.

Når landene blir nedgradert et hakk fra trippel-A, betyr det at ratingbyrået ikke lenger anser landets betalingsevne som bunnsolid, og medfører at landene må betale høyere renter på sine statslån.

Les også: Nedgraderer Italia

Skorter på politisk vilje

USA, Storbritannia og Frankrike ble lenge betraktet som de mest stødige landene av Fitch, Moody`s og Standard & Poor`s.

Et historisk øyeblikk fant sted i august 2011, da S & P erklærte at USAs statsgjeld ikke lenger er blant verdens sikreste investeringer. For første gang på 70 år ble man vitne til at kredittverdigheten hos verdens største økonomi falt ned fra toppratingen trippel-A til AA+.

Manglende politisk vilje til å ta grep om landets svulmende budsjettunderskudd og statsgjeld utløste nedgraderingen, opplyste S&P i forbindelse med nedgraderingen.

I januar 2012 mistet Frankrike toppratingen hos det samme ratingbyrået AAA-karakteren til Frankrike var utrolig viktig både av hensyn til finansieringskostnadene til landet, og nasjonal stolthet.

I midten av februar ble Storbritannia for første gang nedgradert av en av de store ratingbyråene, Moody`s. Landets kredittverdighet sank fra toppnoteringen AAA til Aa1, som er nest høyeste nivå.

Nedgraderingen kom fordi det ble tydeligere og tydeligere at Storbritannias økonomiske vekst vil forbli svak de kommende årene, skrev Moody's i en pressemelding.

Les også: Sjeføkonom mener pundet nærmer seg bunnen

Oppgraderinger i Latin-Amerika og Asia

De siste årenes nedgraderinger har rokket ved den sterke tilliten til at investeringer i de store økonomienes statsobligasjoner er trygt.

Men til tross for at amerikanske og europeiske nedgraderinger har dominert overskriftene, er det flere lyspunkt som har gått vestlig media hus forbi.

De største oppgraderingene de siste seks årene har funnet sted i resten av verden.

Dette gjelder rekken oppgraderinger blant fremvoksende økonomier i Latin-Amerika, etterfulgt av nyindustrialiserte land i Asia. Blant annet Uruguay, Bolivia og Brasil kan skilte med betydelig bedre kredittverdighet.

De regionale ulikhetene mellom hver verdensdel markerer et globalt skifte i finansmarkedene, og en utfasing av tidligere antakelser om stabiliteten i vestlige banksystemer og offentlige finanser.

- For fem år siden var verden et ganske forutsigbart sted. Bankkriser ble ansett som en fare i hurtigvoksende markeder. Verden i dag ser annerledes ut. Mange av disse forutsetningene har endret seg betraktelig, sier toppsjef i Fitch, David Riley.

Les også: Sjeføkonom mener pundet nærmer seg bunnen

Vesten fortsatt sterkest

Vestlige økonomier står fremdeles for brorparten av statsobligasjonene med høyest kredittvurdering, men de siste årene har de kriserammede landene i eurosonen rokket ved dette bildet, der Hellas har stått for det bratteste fallet.

- Skiftene viser hvor sannsynlig sterk og bærekraftig vekst er i fremtiden, sier toppsjef i Moddys, Bart Oosterveld.

Gruppen statlige obligasjoner med trippel-B har økt i omfang som følge av oppgraderingene i Latin-Amerika og Asia, og nedgraderte økonomier i eurosonen.

- Disse markedene var en gang ansett å være høyrisiko-investeringer. Nå er de mer mainstream, sier porteføljeforvalter i Fidelity Investments, Jonathan Kelly.

Årsaken til at fremvoksende markeder anses sterke, er at landene har innført reformer som har forbedret kredittverdigheten.

- Sterkere konjunkturer har hjulpet. Det er lettere å gjennomføre reformer når landene har vinden i ryggen, fremfor rett i ansiktet, sier styreformann i S&P, John Chambers.

Les også:

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Fitch fjernerFrankrikes topprating

  2. Gir Russland «søppelvurdering»

  3. S&P nedgraderertre bankgiganter

  4. Storbritannias kredittverdighetnedgradert

  5. Storbritannias kredittverdigheter nedgradert