Erna Solberg snur om nullskatteytere

Ingen skal bli nullskatteytere under Høyre, har Erna Solberg gjentatt flere ganger de siste årene. Nå er ikke det lenger en garanti.

  • NTB
Publisert:

Høyre-leder Erna Solberg kan ikke lenger love at valgløftet om å fjerne formuesskatten ikke skal gjøre landets rikeste til nullskatteytere, skriver VG.

De siste årene har statsministerkandidaten og finanspolitisk talsmann i partiet, Jan Tore Sanner, en rekke ganger sagt at et Høyre i regjering ikke vil føre til at flere blir nullskatteytere, til tross for at formuesskatten skal fjernes.

I boken «Mennesker, ikke milliarder» fra 2011 garanterte Høyre-lederen at Høyre under hennes ledelse «ikke ville bli med i en regjering som aksepterer at folk kan bli nullskatteytere». Dette løftet gjentok hun i VG 22. november i fjor.

Beregninger Finansdepartementet har gjort på grunnlag av partiets modell for å kutte denne skatten, viser imidlertid at Solbergs valgløfte vil gjøre minst 4.000 personer som ikke er minstepensjonister, til nullskatteytere.

De fleste av dem som vil ende opp med null i skatt, er næringsdrivende med store fradrag, ifølge beregningene. Overfor VG omtaler Solberg søndag sitt tidligere løfte som en ambisjon:

– De rikeste i Norge skal betale skatt. Det er vår ambisjon at når du tjener penger, ikke går med tap, så skal du betale skatt i Norge. Det tror vi at vi skal få til, sier statsministerkandidaten.

Høyres ønske om å fjerne formuesskatten har tidligere skapt stor debatt.

I februar la partiet frem sin endelige løsning for hvordan skattesystemet skal være, med en gradvis fjerning av den upopulære formuesbeskatningn.

E24 beregnet basert på Høyres forslag effekten for de aller rikeste her i landet - og kom frem til at det vil føre til en umiddelbar skattelettelse på 461 millioner kroner, fordelt på 32 personer som alle har milliardformue.

LES OGSÅ:

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. - De rikeste skalbetale skatt

  2. Giverne sparer 108 millioner hvis Høyre vinner

  3. Siv og Erna kunne fjernet formuesskatten for minst 435.000 nordmenn

  4. - Takker for seg med kutti skatt på arv og formue

  5. Betalt innhold

    Erna Solberg: Vi må være ærlige. Høyre vil ikke fjerne hele formuesskatten.