Sjeføkonom tror rentetoppen allerede er nådd: – Norges Bank må avlyse rentehevingen

Handelskrig og vekstbrems i verdensøkonomien vil sette en stopper for Øystein Olsens renteplaner, mener Handelsbankens sjeføkonom. Danske Bank tror derimot på rentehopp i september.

TROR RENTETOPPEN ER NÅDD: Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets.
Publisert: Publisert:

Sentralbanksjef Øystein Olsen vil bli tvunget til å droppe sine planer om rentehevinger etter at skyene over verdensøkonomien har blitt enda mørkere, tror sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken.

– Vi tror Norges Bank må avlyse disse hevingene på grunn av en dårligere utvikling internasjonalt enn det Norges Bank har lagt til grunn, som også bidrar til å dempe utsiktene for norsk økonomi, sier hun til E24.

Sjeføkonomen mener opptrappingen av handelskrigen, økt risiko for at Storbritannia går ut av EU uten en avtale og vekstbremsen i internasjonal økonomi gjør det vanskelig for den norske sentralbanken å heve rentene videre.

Les også: (+) Dette er Kinas våpen i handelskrigen

Styringsrenten ble satt opp fra 1 til 1,25 prosent i juni, den tredje hevingen på under et år. Signalet fra sentralbanksjef Øystein Olsen var da enda en heving i år, muligens allerede i september.

– Vi tror at den hevingen vi fikk i juni var den siste, og at Norges Bank må avlyse den rentehevingen de har sett for seg i andre halvår, sier Due-Andresen.

Hun tror at dagens styringsrente på 1,25 prosent blir stående som rentetoppen for denne gang.

Handelskrig og rentefall

Sjeføkonomen peker spesielt på utviklingen i handelskrigen.

President Donald Trump har nylig varslet økt toll på enda flere kinesiske importvarer, hvoretter Kina lot valutaen svekkes og USA stemplet landet som «valutamanipulator».

Det økte konfliktnivået har utløst markedsuro og rentefall i blant annet tyske og amerikanske statsobligasjoner, og kommer på toppen av stadige meldinger om svekkelse i spesielt global industri og den europeiske økonomien.

Den europeiske sentralbanken (ESB) har åpnet døren for nye rentekutt og verdipapirkjøp, og den amerikanske motparten har allerede satt ned styringsrenten – for første gang siden finanskrisen.

– Vi tror at Norges Bank blir nødt til å ta inn over seg at utsiktene er dårligere enn de la til grunn i juni, sier Due-Andresen.

Les også: Store sprik i rentespådommene

Venter fortsatt rentehopp

I Danske Bank tror derimot sjeføkonom Frank Jullum at Norges Bank kommer til å skru opp lånekostnadene i september.

Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank

– Vi venter at nøkkeltallene som kommer de neste månedene vil bekrefte at veksten i Norge holder seg over trend, sier han.

– Og selv om det er økende global risiko tror vi at Norges Bank vil se en avmatning i veksten til et nivå som er på eller under trend før de begynner å bremse de varslede renteøkningene, sier han.

Sjeføkonomen mener det er to krefter som trekker i hver sin retning i norsk økonomi for øyeblikket.

På den ene siden er den globale industrisvekkelsen, som rammer tradisjonelle eksportnæringer. På den andre er en kraftig oppgang i aktivitet i oljenæringen, ifølge Jullum.

– Vi vet at oljeinvesteringene øker med mellom 20 og 25 milliarder i år, og det gir en veldig impuls inn mot den delen av industrien som retter seg mot oljerelatert sektor.

Det avgjørende blir hvilke av de to kreftene som er sterkest, mener sjeføkonomen.

– Det vet vi ikke. Vi vet at oljeimpulsen er ganske sterk, men vi vet ikke hvor negativ den globale impulsen er.

– Men foreløpig ser det ut som den positive impulsen fra oljeinvesteringene dominerer, slik at den totale veksten fra industrien fortsatt er økende, sier han.

Les også

Utlån til minusrente setter nye rekorder: – Høres absolutt veldig rart ut

Les også

Stadig større resesjonsrisiko: – Negativt syn på de globale vekstutsiktene

Les også

USA mener Kina manipulerer valutaen: – Lukter mest som et stikk i handelskrigen

Publisert: