Dette skjer denne uken

Resultatsesongen tikker videre med tall fra tungvektere som Equinor og Norsk Hydro, og på tirsdag vet vi hvem som er Storbritannias nye statsminister.

LEGGER FREM TALL: Equinor-sjef Eldar Sætre presenterer tall for andre kvartal på torsdag. Her sammen med (t.v.) pressetalsmann Bård Glad Pedersen før presentasjonen av tredje kvartal i fjor.

Foto: Vidar Ruud NTB scanpix
Publisert:

To av kjempene på Oslo Børs legger frem tall for andre kvartal denne uken. På tirsdag kommer resultatet til Norsk Hydro, før vi får tall fra Equinor på torsdag.

Torsdag kommer det også kvartalstall fra solcelleprodusenten Rec Silicon, oljeserviceselskapet Subsea 7 og oljedataleverandøren TGS.

Førstnevnte meldte mandag forrige uke at de stenger det mye omtalte Moses Lake-anlegget i USA som følge av manglende tilgang på markedet i Kina.

Oljekjempen Equinor er ventet å legge frem svakere tall i andre kvartal i år enn på samme tid i fjor.

Ifølge tall selskapet selv har samlet inn er det i snitt ventet et justert driftsresultat på 3,41 milliarder dollar, mens tilsvarende tall i andre kvartal i fjor var på 4,3 milliarder dollar.

Johnson eller Hunt

Tirsdag blir det endelig klart hvem som blir den nye lederen for det konservative partiet i Storbritannia, og dermed ny statsminister i landet. Det står mellom Boris Johnson og nåværende utenriksminister Jeremy Hunt.

– For øyeblikket ser det ut som det blir Johnson, sier Andreas Østerheden, investeringsstrateg i Nordea Danmark til E24.

Han tror ikke det nødvendigvis ville spille så stor rolle hvem som vinner når det kommer til brexit-spørsmålet:

– Problemene i det britiske parlamentet er fortsatt de samme. Det er fortsatt et klart flertall av parlamentsmedlemmene som ikke ønsker en «no-deal brexit», selv om det ikke finnes enighet om én avtale, sier Østerheden.

Han forteller at Nordea fortsatt ser på en avtale mellom Storbritannia og EU som det mest sannsynlige scenarioet. Det er lite tid til oppnå enighet innen fristen 31. oktober, ettersom parlamentet møtes i september etter sommeren, påpeker han.

TROR PÅ BREXIT-AVTALE: Andreas Østerheden, investeringsstrateg i Nordea Danmark.

Foto: Nordea

E24 har tidligere skrevet at risikoen for resesjon i Storbritannia nå er på sitt høyeste siden finanskrisen. I tillegg viser en såkalt «stresstest», gjennomført av uavhengige eksperter, at britene kan stå overfor en årelang resesjon (økonomisk nedtur) hvis de forlater EU uten en avtale.

Nøkkeltall og møte i ESB

Onsdag kommer det en rekke nøkkeltall fra Europa og USA, inkludert innkjøpsindekser (PMI-tall) fra Frankrike og Tyskland.

Fra USA kommer det innkjøpsindeks og tall på nyboligsalget for juni.

Torsdag er det møte i Den europeiske sentralbanken (ESB). Østerheden mener det vil være interessant å se hva ESB kommer til å si om utsiktene for pengepolitikken fremover.

– Vi venter at det kommer et kutt på 10 basispunkter i september, og da må vi se endrede utsikter fra sentralbanken under møtet torsdag, sier han.

E24 har tidligere skrevet at det ventes negative renter i Europa gjennom hele 2020-tallet. Den økonomiske veksten i EU vil sannsynligvis ligge på omkring 1 prosent gjennom det neste tiåret. Med en kjerneinflasjon på omtrent samme nivå vil Europa oppleve realvekst på rundt null prosent.

Det internasjonale pengefondet (IMF) kommer med sin halvårlige rapport om de globale økonomiske utsiktene på tirsdag, og Statistisk sentralbyrå kommer med norske arbeidsledighetstall torsdag.

Resultatsesong i USA

Resultatsesongen i USA fortsetter for mange store selskaper. Det kommer kvartalstall fra 145 av selskapene som tilhører S&P 500-indeksen, en av de ledende indeksene i det globale aksjemarkedet.

Blant kjente merkevarer som legger frem resultater, finner vi motorsykkelprodusenten Harley Davidson, leskedrikkgiganten Coca-Cola og flyprodusenten Boeing.

– Boeing er spesielt interessant med tanke på 737 Max som fortsatt står bakken, sier Østerheden.

Les også

737 Max kan stå på bakken til 2020 – trenger ikke bety katastrofe for flyselskapene

Flytypen 737 Max har vært bakkefast siden mars etter flykrasj i henholdsvis Indonesia i oktober 2018 og Etiopia i mars.

Nordea-strategen viser til at kvartalstallene fra USA så langt har vært positive.

– Hvis trenden fortsetter vil vi bli positivt overrasket. Andre kvartal var en svakere periode for verdensøkonomien enn først ventet.

Også teknologigigantene Facebook, Google og Amazon presenterer sine kvartalsrapporter denne uken.

Sommerens stilleste uke på børsen

Oslo Børs skriver i en pressemelding at denne uken (uke 30) pleier å være den roligste i aksjemarkedet i løpet av sommeren.

De har sett på aksjeomsetningen tilbake til 1988 og funnet at det i snitt har blitt handlet for 2,44 milliarder kroner daglig i uke 30. For uke 29 ligger tallet på 2,62 milliarder daglig.

Grafikk: Oslo Børs

Det er utenlandske investorer som står for mesteparten av handelen denne uken, ifølge Oslo Børs. De tar ofte ikke ferie før et stykke ut i august.

Samtidig som fellesferien legger en demper på aktiviteten, er aksjehandelen langt høyere i dag enn den var i 1988. Det året ble det handlet for 92,2 millioner kroner daglig i uke 30.

I uke 30 i 2018 ble det handlet aksjer for 4,04 milliarder kroner i snitt hver dag, tilsvarende 153.800 kroner i sekundet.

På en gjennomsnittsdag i 2018 ble det til sammenligning handlet aksjer for 5,4 milliarder kroner.