Arbeiderpartiet vil utrede jernbane i nord

Arbeiderpartiet ønsker en konseptvalgutredning av en forlenget jernbane i Nord-Norge og vil ha en avklaring før neste valg.

Arbeiderpartiets stortingsgruppe vedtok tirsdag at de ønsker at det lages en konseptvalgutredning av en forlenget jernbane i Nord-Norge. Forslaget ble lagt fram under trontaledebatten onsdag. Her ved Ap-leder Jonas Gahr Støre. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

 • NTB
Publisert:

Arbeiderpartiet foreslår at Stortinget ber regjeringen gjennomføre en konseptvalgutredning for ulike alternativer av Nord-Norgebanen, og de foreslår at den gjennomføres slik at den kan vurderes ved neste rullering av Nasjonal Transportplan i 2021, skriver Aftenposten.

– Det må være en åpen og bred utredning som går lengre i å belyse behov og muligheter enn den utredningen som Jernbanedirektoratet la fram i sommer. Den rapporten ga ikke alle de svarene vi trenger, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til avisen.

Ap håper en konseptvalgutredning blant annet kan gi svar på hvilket potensial det er for godstransport, passasjergrunnlaget, samfunnsnytten av investering i en ny bane sammenlignet med investering i Nordlandsbanen og Ofotbanen og om en utbygging vil redusere klimautslippet fra transportnæringen.

– I forbindelse med bompengeavtalen sa vi at regjeringen skal starte et arbeid med å utrede av Nord-Norgebanen. Så dette er klassisk Ap. Når de ser at et forslag er på vei, så fremmer de det selv, sier samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) til avisen.

Her kan du lese mer om

 1. Nord-Norge
 2. Nasjonal Transportplan
 3. Jonas Gahr Støre
 4. Jernbanedirektoratet
 5. Jon Georg Dale
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Arbeiderpartiet avviser forslag om Nord-Norgebanen: – Et historisk svik

 2. Fylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen

 3. Frp går inn for å bygge jernbane i Nord-Norge

 4. Annonsørinnhold

 5. Kraftkommuner krever klart svar om skatteinntektene

 6. Betalt innhold

  Kraftkommuner krever klart svar om skatteinntektene