Verdens øyne rettes mot Jackson Hole for Powells renteplaner

Fredag skal den amerikanske sentralbanksjefen Jerome Powell tale under den viktige konferansen i Jackson Hole i USA. – La oss håpe å se Powell komme frem med våpnene, skriver Nordea Markets.

USAs sentralbanksjef Jerome Powells tale under konferansen i Jackson Hole vil kunne bevege verdensmarkedene.

Foto: Sarah Silbiger Reuters
  • Audun Flatebakken
Publisert:,

Torsdag er det duket for Jackson Hole Economic Symposium i USA, den årlige konferansen for økonomipolitikk som arrangeres i Jackson Hole i delstaten Wyoming. Hvert år samles sentralbanksjefer, finansministere og andre høyt i pengepolitikken under den tradisjonsrike konferansen for å diskutere et utvalgt tema.

Det store spørsmålet for verdensøkonomien er hvorvidt Powell vil signalisere at Federal Reserve (Fed) er villig til å fortsette å kutte renten.

Nordea Markets håper at Powell kommer godt forberedt for begivenheten.

«La oss håpe å se Powell komme frem med våpnene klare til kamp! Wyoming er tross alt angivelig fullt av cowboyer», skriver Nordea Markets i sin ukesrapport om begivenheten.

Les også

Fed kutter renten for første gang siden 2008

«Juli var en rekalibrering»

I juli kuttet Fed styringsrenten med 0,25 prosentpoeng. Det var første gang at renten har blitt senket i USA siden finanskrisen i 2008. Nå ligger renten i intervallet mellom 2,0 til 2,25 prosent.

Rentesenkingen skjedde til tross for at sentralbanken mente at arbeidsmarkedet var sterkt og at den økonomiske veksten var moderat.

Ifølge et møtereferat publisert onsdag fra Feds avgjørelse om å kutte renten i slutten av juli, skal Fed-toppene blitt enige om at rentekuttet ikke burde bli ansett som en del av en «planlagt kurs», med flere lettelser i vente, ifølge CNBC.

Rentekuttene var heller å anse som en «midtsyklusjustering», ifølge referatet. Dette er også et uttrykk Powell benyttet i en pressekonferanse etter møtet, ifølge CNBC.

Dersom det stemmer at rentekuttet i juli kun var en enkelthendelse, vil trolig USAs president Donald Trump bli snurt. Han tvitret nylig at han mente at Fed burde kutte renten med minst 100 basispoeng, tilsvarende ett prosentpoeng.

Fasiten om det vil komme nye kutt, eller ikke, kan komme fredag.

Foto: Skjermdump Twitter

Utfordringer for pengepolitikken

Temaet under årets Jackson Hole-symposium er: «utfordringer for pengepolitikken».

Federal Reserve Bank of Kansas City, som har sponset konferansen siden konferansen ble holdt første gang i 1978, skriver at temaet er satt for å kunne diskutere utfordringene pengepolitikken har møtt i kjølvannet av finanskrisen.

«Ti år etter finanskrisen møter pengepolitikken en rekke utfordringer mens pengepolitikerne går etter mandatet sitt», heter det i beskrivelsen av teamet.

Les også

Trump om handelskrigen: – Jeg er den utvalgte

Federal Reserve Bank of Kansas City skriver at det i hovedsak er fire globale utfordringer for pengepolitikken etter finanskrisen.

For det første har de ulike fremgangsmåtene forskjellige sentralbanker har benyttet for å bekjempe finanskrisen skapt et sprik i rentene mellom land. Dette har implikasjoner for valutakurser, handel og økonomisk aktivitet, skriver de.

For det andre skaper tilbakegang av statlige oppkjøp av gjeldsobligasjoner, såkalte kvantitative lettelser som ble hyppig brukt under finanskrisen, implikasjoner for kapital- og finansmarkeder.

For det tredje begrunner de at normalisering av pengepolitikken betyr noe annet enn tidligere, ettersom den naturlige renten nå blir sett på som lavere enn før finanskrisen av mange.

Til sist begrunnes temaet med at det kan bli en utfordring for sentralbankene å gå etter mandatene sine, siden de også må ta stilling til ringvirkningene fra råvare- og finansmarkedene som kan skape «med- eller motvind for økonomisk aktivitet og inflasjonsdynamikk».

Her kan du lese mer om

  1. Rente
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Fed-sjefen: Finnes ingen «regelbok» for handelskrig

  2. – Verden virker annerledes enn ved forrige rentemøte

  3. Øystein Olsen om Powells tale i Jackson Hole: – Uforståelig at noen lar seg provosere

  4. Annonsørinnhold

  5. Fed kutter renten for første gang siden 2008

  6. USAs 10-årige rente faller: Laveste på tre år