VAREHANDELEN SER LYSPUNKTER: - Disse bransjene trosser krisen

Handels- og servicenæringen oppjusterer prognosene og ser lyspunkter, men himmelen er fortsatt mørk.

SER LYSPUNKTER: HSH-direktør Vibeke Madsen ser lyspunkter, men er langt fra sikker på om bunnen er nådd for handels- og servicenæringen.
Publisert:

- Det er flere bedrifter som melder at det står bedre til enn da vi snakket med dem i vår, sier Vibeke Madsen, administrerende direktør i Hovedorganisasjonen for Handel og Tjenester (HSH), til E24.

Mandag presenterte hun HSHs ferskeste prognoser, der vekstanslaget for detaljhandelen er oppjustert fra nullvekst til 1,5 prosent.

Tar markedsandeler

Det er særlig dagligvarebransjen som bidrar til oppjekkingen av tallene.

- Dagligvarehandelen tar markedsandeler fra servicehandelen, og spiser av markedet for restaurantene, sier Madsen.

Mens veksten i dagligvarer i 2008 var nøyaktig dobbelt så sterk som detaljhandelen i alt, vil dette bildet endre seg kraftig i år, anslår HSH. I år vil veksten i dagligvarehandelen ligge på 5 prosent, mer enn tre ganger så sterk som detaljhandelen.

Sportsbransjen i medvind

Også sportsbransjen trekker opp veksten, etter en sterk vintersesong på grunn av snøen på østlandet. Den værfølsomme bransjen får god drahjelp fra et sterkt fokus på helse og miljø, og moter og trender innenfor sportsartikler er også med på å trekke opp omsetningen.

- Da jeg var ung trente vi i en grå, utvasket t-skjorte, og det vi ellers hadde tilgjengelig. Slik er det definitivt ikke lenger, sier HSHs sjeføkonom Lars Haatveit.

Mens veksten i detaljhandelen er mer enn halvert fra 2008 til 2009, trosser sportsbransjen krisen, ifølge HSHs prognoser. Fra en vekst på 7,1 prosent i fjor, vil omsetningsveksten falle beskjedent, rundt 1 prosentpoeng, til 6 prosent i år.

Faller til 1979-nivå

Langt verre står det til i elektronikkbransjen, som har opplevd en bråstopp i salget fra juli i fjor. Bransjen har opplevd prisfall i alle år siden 1993, totalt rundt 40 prosent, og er nå skjøvet tilbake til 1979-nivå.

- Elektronikkbransjen har hatt en elendig start på året, og det etter en dårlig høst i fjor, sier Haatveit.

Etter et fall på 3,1 prosent i fjor, ventes det et fall på 5 prosent i år.

- Det er særlig innenfor "lyd og bilde"-kategorien at salget er elendig, mens "mobiler og laptop" har en ok utvikling.

Dramatisk i byggvare

Ikke overraskende ventes byggvarehandelen å falle kraftig i år. Lav aktivitet i bolig- og næringsbyggmarkedene har medført en bråstopp, som har blitt etterfulgt av et bratt fal.

- Vi ser tegn til bedring de siste månedene, og forbrukermarkedet har bedret seg noe. Men det er fortsatt på svært lave nivåer, sier Madsen.

I år ventes omsetningen i forbruker- og proffmarkedet å falle mellom 10 og 12 prosent, mens jernvare- fargevare- og andre byggvarer ventes å rase 7 prosent.

- Det har gått lang tid fra regjeringens krisetiltak ble lansert, til bransjen har merket noe til dette. Det er svært alvorlig, og kan gi kapasitetsproblemer når ting snur igjen, advarer Madsen.

Les flere nyheter på E24.

Publisert: