DOLLAREN: Dollaren på vikende front
Dollaren har svekket seg betraktelig mot andre valutaer i 2009.
Håp om at den globale resesjonen er i ferd med å nå bunnen svekker den amerikanske dollaren, skriver Reuters.
Tirsdag ble verdensvalutaen notert til det laveste nivå på fire måneder hvis man ser på en indeks som måler dollaren mot seks andre valutaer.
Følg dollarkursen med E24 Børs
Lyspunkter
Det er flere makroøkonomiske signaler som har svekket dollaren tirsdag.
Fra Storbritannia kom det en rekke statistikker som var bedre enn ventet, og det styrket det britiske pundet med 1 prosent mot dollaren. Euro nådde det sterkeste nivået mot dollar på syv uker da den ble notert til 1,37.
Sentralbanksjef Jean-Claude Trichet i Den europeiske sentralbanken uttalte mandag at den globale økonomien er ved et vendepunkt, og at økonomien snart kan stige igjen.
- Vi har passert det verste i resesjonen. Vi opplever ikke nødvendigvis vekst ennå, men i det minste har farten i fallet begynt å bremse. Etter hvert som den globale økonomien nærmer seg bunnen, har dollaren virkelig mistet sin tiltrekningskraft som en sikker havn for investorene, sier valutamegler Mett Esteve i Tempus Consulting til Reuters.
Dollaren har en tendens til å styrke seg når investorene er usikre og søker seg mot "trygge" investeringer. I det siste har imidlertid stadig flere fått troen på at bunnen i krisen er nådd, og det øker risikoappetitten hos investorene. Da selger de dollar og går inn i andre verdipapirer. Og dermed svekker dollaren seg.
- Hvis risikoappetitten holder seg kommer trolig dollaren til å fortsette å svekke seg, sier sjef for global valutastrategi Sanarjit Shankar i Bank of New York Mellon til Reuters.
Svakere også mot kronen
Dollaren styrket seg jevnt og trutt mot euro gjennom vinteren og ble en periode i februar handlet til 1,26 per euro. Etter det har den svekket seg, men dagens notering på 1,37 er fremdeles langt sterkere enn kursene i fjor sommer da man måtte betale nær 1,60 dollar per euro.
Også mot den norske kronen har dollaren svekket seg betydelig i vinter. På det dyreste kostet dollaren opp mot 7,20 kroner, mens den nå har falt til 6,5 kroner. Men også sett mot kronen var dollaren langt svakere i fjor. For ett år siden ble dollaren en stund handlet til under 5 kroner.
Årsaken til at dollaren har styrket seg det seneste året er at man i fjor trodde at USA kom til å bli klart hardest rammet av den økonomiske nedturen. Etter hvert som det gikk opp for stadig flere at ingen land slapp unna krisen, styrket dollaren sin posisjon i forhold til andre valutaer.
Les også: Kronen faller etter svake Latvia-tall