TROR DET VERSTE ER OVER: - Magefølelsen sier «kjøp»

Forvalter Espen Furnes i Storebrand sier det er fristende å starte og plukke opp europeiske aksjer igjen.

UROLIG: Børsene svinger mye for tiden. Her vises utviklingen fra Frankfurt-børsen 7. mai.

  • Øyvind Henriksen
Publisert:,

- Det begynner å bli fristende. Vi er jo aksjeplukkere og er avhengig av at vi finner gode caser, men magefølelse er at vi skal begynne å plukke aksjer igjen, sier Furnes til E24.

Han forvalter til daglig aksjefondene Delphi Europa og Storebrand Europa. Delphi-fondet har en forvaltningskapital på drøye 900 millioner kroner, mens Storebrand-fondet har en forvaltningskapital på rundt 50 millioner kroner.

Var klar for nedtur

Den siste tids drama i det europeiske aksjemarkedet har ifølge Furnes i liten grad fått ham til å endre på porteføljen.

- Vi hadde allerede tatt ned risikoen før dette skjedde. Vi hadde tatt ut en del i cash og hadde relativt liten eksponering mot euroen. Det er ikke slik at vi forutså at markedet skulle falle så mye, men når det skjedde så slapp vi altså å gjøre de store grepene, forteller Furnes.

- Når var det dere gjorde dette?

- Det var primært på slutten av fjoråret og på starten av 2010. Vi så at aksjemarkedet hadde gått veldig kraftig i første halvår av 2009, og vi trodde at markedet ville bli mer selektivt fremover., sier Furnes og fortsetter:

- Samtidig ventet vi at flere stater måtte stramme inn og øke skattene med de konsekvensene det får, men vi forutså ikke at det ville utløse en markedsuro av denne størrelse.

For å senke risikoen gjennomførte Furnes klassiske endringer i porteføljen. Han forlot sykliske posisjoner og satte pengene i mer stabile sektorer som matvareproduksjon og farmasi.

- Vi forberedte oss delvis på at det skulle komme en korreksjon av markedet, men ikke av denne styrken, sier Furnes.

Nervøse kunder

Ifølge forvalteren har det vært mange spørsmål fra kundene den site uken.

- Folk lurer jo på hva som skjer. Og mye av tiden vår den siste uken har gått med på å berolige kundene.

- Hva sier dere til dem?

- Vi kan fortelle dem og forklare dem hva som skjer, men vi kan ikke kontrollere markedet. Vi prøver å fortelle kundene våre hva vi mener er det mest sannsynlige utfallet, og hvorfor vi tror på det. Vår oppfatning er at dette er en korreksjon, og at det meste er unnagjort i denne runden,

Ny uke

Mandag er det klart for en ny børsdag i Europa mens Norge feirer nasjonaldagen. Med en euro på sitt laveste nivå siden oktober 2007 og mye uro i markedet er det knyttet stor spenning til hvordan børsuken starter.

Furnes sier han ikke har planer om å bruke dagen på kontoret.

- Men vi er operative i den forstand at vi har hele tiden med oss markedet i lomma, på mobilen. Og jeg kommer nok til å følge med, sier Furnes.

Flere artikler

  1. - Børsen hopper opp igjen nesten uke

  2. Forvalter om Nel-aksjen: – Det tok litt av

  3. Betalt innhold

    Slik investerer «Dr. Doom»

  4. Annonsørinnhold

  5. Vi betaler over 600 millioner kroner for mye i honorarer: Norske aksjefond er for dyre

  6. Her er årets bestenorske og nordiske aksjefond