ISRAELS AMBASSADØR SKUFFET: UD varslet Israel om aksjeboikott

Ambassadør Michael Eligal fikk tordag morgen beskjeden om at Oljefondet kaster ut det israelske selskapet Elibit Systems.

BLE VARSLET: Israels ambassadør Michael Eligal fikk torsdag morgen beskjed om Kristin Halvorsens avgjørelse.
  • Øyvind Henriksen
Publisert: Publisert:

Beslutningen om å kaste det israelske selskapet Elbit Systems ut fra Oljefondet vekker sterke reaksjoner i Israel. Den israelske ambassade har torsdag ettermiddag sendt ut en melding der man tar avstand fra avgjørelsen.

- Vi er dypt skuffet over avgjørelsen, heter det i en offisiell meldingen fra den israelske ambassade.

Utenriksdepartementet inviterte torsdag morgen den israelske ambassadøren Michael Eligal for å informere om Halvorsens beslutning. Samtidig som ambassadøren ble informert av politisk direktør Vegard Ellefsen i Utenrikdsdepartementet holdt finansministeren en pressekonferanse der avgjørelsen ble offentliggjort.

Overvåkningssystem

Oljefondet har solgt sine aksjer i Elbit Systems og har svartelistet selskapet. Beslutningen ble tatt etter en anbefaling fra Etikkrådet for fondet.

Elbit Systems leverer et overvåkningssystem som skal være et sentralt bidrag til Israels bygging av separasjonsbarrieren som går over okkupert område i Palestina. Etikkrådet mener en investering i Elbit medfører en "uakseptabel risiko for å bidra til særlig grove brudd på grunnleggende etiske normer".

I meldingen fra den israelske ambassade legges det vekt på sikkerheten gjerdet gir for sivilbefolkningen i Israel.

- Sikkerhetsgjerdet er blitt bygd som er sikkerhetstiltak mot terror fra de palestinske områdene som har tatt livet av hundrevis av sivile israelere, heter det i meldingen.

- Ikke dømt på nasjonalitet

SVs landsmøte i 2005 vedtok enstemmig å jobbe for en boikott av israelske varer.

- Det er lenge siden jeg kjøpte israelske varer, og jeg støtter selvsagt partiets kampanje for boikott av varer og tjenester fra Israel. Mitt og SVs mål er at norske forbrukere velger bort varer og tjenester fra Israel og gjør andre valg i butikkene, sa Halvorsen til Dagbladet et år etter vedtaket.

Torsdag avviser Halvorsen at vedtaket om å kaste Elbit Systems ut fra Oljefondet er tatt for å straffe Israel.

- Mange kan tro at dette handler om en boikott av Israel, men det gjør det ikke. Det er viktig å understreke at beslutningen om å utelukke dette selskapet ikke er knyttet til selskapets nasjonalitet. Elbit Systems Ltd. er av Etikkrådet vurdert opp mot de etiske retningslinjene i Statens pensjonsfond, på lik linje med andre selskaper de vurderer, sa Halvorsen under torsdagens pressekonferanse.

- Et hovedkomponent

Etikkrådet skriver i sin tilrådning at overvåkningsutstyret Torch fra Elbit i seg selv ikke kan regnes som uetisk.

- Torch fremstår for Etikkrådet som en hovedkomponent av separasjonsbarrieren og dets medfølgende kontrollregime, og Elbit er en sluttleverandør av dette systemet. Dette overvåkingssystemet, med sine kontroll- og kommandosystemer, er spesielt utviklet for separasjonsbarrieren. Torch har ingen alternative anvendelsesområder, og det er åpenbart at Elbit er kjent med nøyaktig hvor og hvorledes systemet er ment brukt, skriver Etikkrådet.

Ifølge Halvorsen har Etikkrådet også vurdert andre selskaper som har bidradd til muren i de okkuperte områdene. Konklusjonen i vurdering av disse selskapene skal ha vært at de ikke bør utelukkes fra Oljefondet.

Les flere nyheter på E24.no

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Kaster israelsk selskap ut av Oljefondet

  2. Kaller Norges ambassadør inn på teppet

  3. Storfornøyd med boikott av israelsk selskap

  4. Svensk pensjonsfond vender ryggen til israelsk selskap

  5. Telefonkontakt med Israel