HØYRES SPÅDOM: - 150 000 uten jobb i 2010

Det har brutt ut full krig om ledigheten. Høyre-leder Erna Solberg anklager regjeringen for slapphet og mener ledigheten kan nå 150 000 neste år.

 • Bjørn Haugan
 • Margrethe Assev
Publisert:

– Vi mener ledigheten kan komme opp mot 100 000 allerede før valget i september, 125 000 ved nyttår og at den kommer opp i 150 000 neste år, sier Erna Solberg.

Hun avfeier Kristin Halvorsens uttalelser i VG i går, hvor finansministeren kåret seg selv og Norge til europamestere i ledighetsbekjempelse. Solberg sier tvert om at regjeringen viser handlingslammelse i virkemiddelbruken.

– Vi opplever at regjeringen hele tiden ligger på etterskudd og bruker gamle tall. Nøkkeltall for internasjonal økonomi har vist en entydig forverring i det siste. Vi mener krisens omfang vil bli større enn regjeringen hittil har lagt seg på, og at ledigheten blir tilsvarende høyere.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities tror også ledigheten vil passere 100 000 innen valget. Ifølge ham kan antallet som har registrert seg som helt ledig hos Nav komme opp i 130 000 innen nyttår.

Andreassen er ikke overrasket over at regjeringen er tilbakeholden.

– Regjeringen vil ikke forsterke oppfatningen om at vi er i nedgangstider, mener han.

Andre er noe mer optimistisk. Steinar Juel hos Nordea tror 100 000 vil være registrert hos Nav ved utgangen av året, og Øystein Dørum hos DnB Nor spår at tallet vil være 93 000.

Solberg trekker frem tre felt hvor regjeringen har feilet:

 • Det kunne iverksatt tiltakene i høst, men ventet i tre måneder. Det betyr at vi ikke får effekt av tiltakene før etter sommeren.
 • Deres Soria Moria-enighet om skatt gjør at de ikke bruker helt nødvendige virkemidler. Skattelette til små og mellomstore bedrifter burde vært iverksatt. De kan bidra med optimisme, men gjør det ikke.
 • De kunne benyttet anledningen til å ta store løft innenfor energi, blant annet å fornye og oppruste kraftverk. Her er regjeringen handlingslammet.

Kristin Halvorsen nekter å oppgi hvor stor ledighet de legger inn i statsbudsjettet for neste år.

– Usikkerheten om konsekvensene av krisen i verdensøkonomien er så stor at det ikke er noen grunn for oss til å gi anslag før til høsten.

– Høyre hevder ledigheten blir 150 000 neste år?

- Det er langt mer pessimistisk enn de fleste andre legger til grunn. Vi vil ikke påstå at det er feil, men at det er veldig pessimistisk.

Hun totalslakter Solbergs kritikk om for liten innsats.

– Det er fullstendig feil. Denne gangen kan dere måle oss på hva vi har gjort, og ikke på hva vi sier. Tallene viser at vi har brukt mest i Europa på å bekjempe krisen og at vi har den laveste ledigheten. At Solberg mener vi er for trege og igjen kommer med skattelette, er hakk i plata.

E24-LESER: "Viktigst er det å få inn ingeniører. De gode mattelærerne som kunne gjøre elevene begeistret for faget er nå pensjonister."

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

 1. LO-lederen om rekordledigheten: – Viser at krisen ikke er over

 2. Betalt innhold

  Oljemilliarder stopper ikke ledighetsøkningen

 3. NHO håper krisen gir lavere skatt

 4. - Vi er gjedda i sivet

 5. Endret ikke forgjengerens«oljebudsjett»