DnB Nor på oppkjøpsjakt

- Vi skal være en aktiv spiller, sier DnB Nor-sjef Rune Bjerke. Han er klar for det nordiske oppkjøpskjøret.

Publisert:

DnB Nors

OSE

DNBNOR

aktivitet i utlandet er fremdeles svinnende liten, og banken henter snaut 90 prosent av det den tjener i Norge.

Rune Bjerke, som tiltrådte som konsernsjef ved nyttår, håper nå at banken kan gjøre seg mer gjeldende i resten av Norden ganske snart. Konsernsjefen uttalte på dagens presentasjon av resultatet for første kvartal at DnB Nor akter å være med når det skjer endringer i den nordiske finansbransjen.

- Vi tror det vil skje mye i det nordiske finansmarkedet fremover, og DnB Nor ønsker å spille en aktiv rolle i denne restruktureringen. Vi bygger opp en beredskap for å kunne være med, og konsernet har også en betydelig kompetanse på oppkjøp og fusjoner, sier Bjerke.

DnB Nor la i dag frem et resultat før skatt på 3,7 milliarder kroner.

Det er ikke nok til å tilfredsstille aksjemarkedet, og aksjen faller 2,5 prosent. Følg utviklingen på Børs24.

Spår småkjøp

DnB Nor har de seneste årene gjort noen mindre oppkjøp i Norden, Baltikum og Russland. I Sverige har banken sikret seg SEBs forhandlerbaserte bilfinansiering, og i tillegg har banken et bud inn på den svenske eiendomsmeglerkjeden Svensk Fastighetsformedling.

Det vil komme flere små oppkjøp i tiden som kommer, ifølge Bjerke.

- Oppstår muligheter

Den største endringen som kan skje i Norden er et oppkjøp av Nordea. Når den svenske staten selger seg ned fra dagens situasjon med snaut 20 prosent av aksjene vil Nordens største finanskonsern i realiteten være mulig å kjøpe for en av de europeiske gigantene.

Nordea selv ønsker å bestå som selvstendig bank.

- Vi er nødt til å forberede oss på at det kan oppstå muligheter, og vi akter å spille en aktiv rolle i dette, sier Bjerke.

Hva han konkret har i tankene vil han imidlertid ikke ut med. Ikke en gang størrelsen på mulige DnB Nor-kjøp vil han røpe. Han vil heller ikke spekulere i andre endringer som kan skje.

- Vi må innstille oss på at bildet er under endring, men jeg har ikke lyst til å eksemplifisere, sier Bjerke.

Sverige selger

I tillegg til Nordea har den svenske staten også bestemt seg for å selge SBAB, som er svenskenes svar på Husbanken. SBAB hadde et resultat på 652 millioner svenske kroner i 2006, og selskapet har rundt 180 milliarder svenske kroner i utlån.

Bjerke ønsker ikke kommentere hvordan han ser på en mulighet til å være med å by på SBAB. Det eneste konsernsjefen vil si er at banken ikke bygger opp en krigskasse for å gjøre "større strukturtransaksjoner".

Ikke med i det store spillet

Det nordiske bankmarkedet er domniert av seks store aktører. I tillegg til DnB Nor og Nordea er Danske Bank, SEB, Handelsbanken og Swedbank i den nordiske elitedivisjonen.

De fleste bransjeekspertene mener det er én eller to for mange, men DnB Nor vil neppe være med når det store spillet skjer. Det største hinderet for det er statens eierandel på 34 prosent av aksjene og på toppen av eier Sparebankstiftelsen DnB Nor 11 prosent.

- DnB Nor vil ikke være involvert i store oppkjøp eller fusjoner, sier analytiker Tom R. Svendsen i Corporate Advice and Research til E24.

Men han regner med at det kan komme mindre oppkjøp.

- Det er lite tilgjengelig, men de plukker opp noen småting. Det finnes muligheter, og banken er helt klart på hugget og har amisjoner, sier Svendsen.

Flere nyheter på E24.

Publisert:

Her kan du lese mer om