Denne ukens nøkkeltall kan avgjøre Olsens neste rentetrekk

Boligpriser, inflasjon, regionalt nettverk og europeisk rentebeslutning kan påvirke Norges Banks neste rentebeslutning.

AVGJØRENDE STATISTIKK: Denne uken kommer mye viktig statistikk som kan påvirke Øystein Olsens neste rentebeslutning.
  • Johann D. Sundberg
Publisert: Publisert:

Finansmarkedene reagerte med nervøsitet da president Donald Trumps varslet metall-toll og utløste frykt for handelskrig i forrige uke.

Situasjonen vil ganske sikkert påvirke finansmarkedene også denne uken. Men uken byr også på økonomiske nøkkeltall som kan være avgjørende for den videre utvikling.

Uken er nemlig den hvor Norges Bank langt på vei bestemmer seg for sitt neste renteskritt som blir meddelt markedet torsdag 15. mars.

Det er kanskje særlig spørsmålet om Norges Bank da vil justere sin såkalte rentebane, altså prognose for fremtidig styringsrente, det er knyttet størst spenning til. Spørsmålet er om sentralbanksjef Øystein Olsen varsler at renteoppgangen kommer nærmere i tid.

Det vil også være den første rentebeslutningen etter at inflasjonsmålet ble senket fra 2,5 til to prosent sist fredag.

Bolig-mandag

Først ut mandag er boligprisstatistikken for februar. Dersom den gir grunnlag for å «friskmelde» er en faktor som holder igjen en eventuell renteøkning borte.

Allerede tirsdag kommer imidlertid den viktige rapporten fra Norges Banks regionale nettverk.

Gir den et bilde av stødig og god vekst i norske økonomi vil det kunne styrke argumentasjonen for høyere rente fremover.

Onsdag kommer de endelige tallene for utviklingen i eurosonens bruttonasjonalprodukt i fjerde kvartal. Bekrefter de bildet av at eurosonens økonomi vokser ganske godt for tiden, flyttes spenningen til torsdagens pressekonferanse i den europeiske sentralbanken (ESB).

Euro-torsdag

ESB redegjør for sin rentebeslutning torsdag. Der kommer sentralbanksjef Mario Draghis svar på den siste tidens gunstige økonomiske utvikling i eurosonen.

Går ESB lenger i retning av å trappe den svært ekspansive pengepolitikken som har vært ført kan det borge for høyere rente om noen tid også her i Norge.

Men så var det dette med inflasjonen. Fredag offentliggjør Statistisk sentralbyrå inflasjonstallene for februar. I januar havnet den såkalte kjerneinflasjonen, som er den Norges Bank skal styre etter, på 1,1 prosent. Det var langt lavere enn forventet og lavere enn Norges Banks anslag.

Inflasjonen må altså gjøre et kraftig hopp for å komme seg opp mot inflasjonsmålet. Gjør den ikke det kan spørsmålet bli om Norges Bank vurderer at det er midlertidige faktorer bak den lave inflasjonen.

Nytt lønnshopp i USA?

Fredag byr også på rapporten om det amerikanske arbeidsmarkedet i februar.

Rapporten for januar bidrog til noen turbulente dager i finansmarkedet for tiltagende lønnsvekst kombinert med god sysselsettingsvekst skapte en viss inflasjonsfrykt.

På Oslo Børs er den store resultatsesongen over, men noen få kommer med regnskapstall for fjerde kvartal. Det gjelder The Scottish Salmon Company, NextGentel Holding og Bjugn Sparebank.

Les også

Oljefondets leder: – Markedsuro er positivt

Les også

– Kan ikke forvente et veldig sterkt aksjemarked fremover

Les også

Strateg om børsuro etter USA-tall: – Ekstraordinært

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Inflasjon
  2. Norges Bank

Flere artikler

  1. Valutastrateg: Dette blir rentemøtets x-faktor

  2. Dette skjer denne uken: Venter rentebane-grep fra Olsen

  3. Rentefasit i Norge og USA denne uken: – Støvet har ikke lagt seg

  4. Dette skjer denne uken

  5. Norges Bank varsler sannsynlig renteheving i september