Næringsministeren før G20-toppmøte: Global handelskrig kan sette Norge i skvis

Mens internasjonal proteksjonisme truer i bakgrunnen, deltar næringsministeren på EFTA-møte for å styrke norske handelsavtaler. 

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen er mandag på møte i EFTA for å diskutere nye handelsavtaler. Bildet er fra en tidligere anledning.

Foto: Nærings- og fiskeridepartementet
Publisert:,

Fredag starter G20-toppmøtet i Japan, der verdens mektigste land deltar. Den globale handelskrigen dominerer agendaen og det er store forhåpninger til samtaler mellom USA og Kina.

– Jeg er veldig bekymret for den globale handelskrigen, fordi Norge som et lite og åpent land kan risikere å havne i en skvis der vi blir sårbare for handelsrestriksjoner, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen til E24.

Isaksen deltar mandag på det halvårlige møtet i EFTA (se faktaboks) i Liechtenstein, for å diskutere kommende handelsavtaler for Norge.

Usikkerheten rammer alle

Han påpeker at dagens situasjon er uforutsigbar og at usikkerheten rammer samtlige land.

– Bakteppet er at vi ser tegn på økende proteksjonisme og svekkelse av de multilaterale organisasjonene som Norge er så avhengig av, sier Isaksen.

En frykt er at handelskrigen kan eskalere fra aluminium til bildeler, etter Trumps varsel om mulig tilleggstoll på 20–25 prosent på import av biler og bildeler fra november 2019.

– Hvis det blir innført toll på biler og bildeler fra USA, og EU svarer på dette vil det få konsekvenser for både Norge og verdensøkonomien. Norge er blant de største på skip som frakter biler, og disse bedriftene vil antageligvis bli rammet, sier Isaksen.

Pågående norske forhandlinger

Isaksen mener EFTA-samtalene gir et viktig signal om betydningen av å undertegne frihandelsavtaler.

Les på E24+ (for abonnenter)

Bloomberg: Verdens ledende sykkelprodusent sier det er slutt på den tiden da alt er «made in China»

– Det er fortsatt viktigst med WTO (Verdens handelsorganisasjon) og det internasjonale rammeverket, men de avtalene vi fremforhandler via EFTA er avgjørende for å åpne markeder for norske varer, sier han.

Av de pågående frihandelsavtalene er Norge nå mest opptatt av å få i havn avtaler med Kina, India, Mercosur (Brasil, Argentina, Paraguay og Uruguay), Vietnam og Malaysia, ifølge departementet.

I tillegg vurderes det muligheter for å starte en frihandelsprosess med Japan, Thailand, Pakistan, Moldova og Kosovo.

Les også

– Man må gjerne satse på digitalisering, men vi må fort få det ned på jorden

Les også

DNB før møtet mellom Trump og Xi: – Det virker umulig for kineserne

Her kan du lese mer om