Kjøttskjærer fikk trist beskjed om jobbkutt

Han har skjært kjøtt her i 22 år. En trist Kjetil Bøe må innse at snart blir jobben kuttet.

For Kjetil Bøe er dette en trist dag. I 22 år har han jobbet som skjærer. Nå vil Nortura flytte arbeidsplassen hans østover. Svenn Åge Johnsen fra Rogaland Elektromontørforening og Jo Jenseng fra LO Stavanger og omegn har også møtt opp for å vise sin støtte.
Publisert:

Tidlig onsdag morgen har de samlet seg rundt inngangen til Nortura sitt anlegg på Forus. Her har dyr blitt slaktet og foredlet i mange tiår. Flere av de ansatte har foreldre som har arbeidet på slakteriet.

Bålpannen er fyrt opp. I en kjele trekker pølsene. De ansatte har møtt opp tidlig for å vise sin motstand mot at konsernledelsen i Nortura får viljen sin og legger ned skjæreavdelingen på Forus i løpet av få år og flytte den til Tønsberg.

Kjetil Bøe har vært skjærer her i 22 år. Hvis Nortura går for konsernledelsens forslag, ryker jobben hans.

– For meg er dette en trist dag, sier Bøe.

Konserndirektør Lisbeth Svendsen og fabrikksjef Olav Tandberg har også møtt opp tidlig. De skal straks inn for å ha allmøte med de ansatte på skjæreavdelingen, men tar seg tid til å prate med de frammøtte på vei inn hovedinngangen.

Mange ansatte hadde møtt opp utenfor Nortura sitt anlegg på Forus for å kjempe for arbeidsplassene sine.
Klokken er snart 7 og allmøtet på skjæreavdelingen skal begynne. Fagforeningslederne Roar Viken (FLT), til venstre, og Ken Ove Sletthaug (NNN) liker ikke budskapet konserndirektør Lisbeth Svendsen kommer med til dem og fabrikksjef Olav Tandberg.

– Ansatte vil ha svar

Ken Ove Sletthaug håper markeringen kan bidra til at Nortura snur. Han er klubbleder for Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund på Forus-anlegget – og også ansatterepresentant i Nortura-styret.

Han gjentar budskapet sitt: Ryker skjæreavdelingen med de rundt 80 ansatte der, kommer resten av anlegget til å følge etter.

– Hele utgangspunktet for dette var at Nortura måtte flytte fra Forus. Men vi må ikke flytte. Vi kan være her, har kommunen bekreftet, og nå leverer anlegget her veldig bra, sier Sletthaug.

– De ansatte viser at de bryr seg om arbeidsplassen sin. Vi tror at det er mulig å snu i denne saken og komme opp med en plan B.

For Roar Viken – leder for den andre store fagforeningen på anlegget, Forbundet for Ledelse og Teknikk – er det åpenbart at mange opplever situasjonen som uvirkelig.

– De savner en god forklaring. Anlegget her presterer veldig godt, men arbeidet blir ikke verdsatt, sier Viken.

Så lukkes døren inn til allmøtet, som startet klokken 7.

Vil bygge nytt i Hå

Med å flytte skjæring fra anleggene på Forus og Steinkjer til et nytt anlegg i Tønsberg, forventer Nortura å bedre lønnsomheten på 125 millioner kroner årlig. Det nye anlegget vil koste en halv milliard kroner og skal stå ferdig etter sommeren i 2023 – hvis Nortura-styret sier ja – og så vil skjæringen på de to andre anleggene gradvis trappes ned.

Nortura varsler at de kommer til å investere betydelige beløp også i Rogaland. Planen er å bygge landets største slakteri for gris og småfe i Kviamarka i Hå. Her skal byggingen starte i 2024. Når anlegget på Jæren står ferdig, vil Nortura flytte produksjonen dit fra Forus.

Les også

Stavanger-ordføraren åtvarar Nortura mot å flytta arbeidsplassar austover

Publisert:

Her kan du lese mer om