Sykepleier Cecilie (31) har råd til kun én av Tromsøs boliger: – Helt sykt
«Vanlige single folk» kan nå kjøpe kun 1,7 prosent av alle boliger i Oslo, viser «sykepleierindeksen». Andelen faller i så å si alle store byer. Sykepleier Cecilie Uteng i Tromsø har nesten gitt opp å finne en bolig hun har råd til.
– Det er helt sykt at jeg ikke kan komme inn på boligmarkedet. Jeg er ikke lavtlønnet, mange har lavere lønn enn meg. De har i alle fall ikke mulighet, sier Cecilie Uteng.
Hun er en 31 år gammel sykepleier med ti års ansiennitet og lønn på rundt 570.000 inkludert tillegg. Hun sparer penger hver måned for å få egenkapital til å kjøpe bolig.
I fem år har hun vært på boligjakt i Tromsø, men Uteng finner ikke noe hun har råd til.
– Lønnen min stiger litt, men boligprisen stiger mye mer, sier hun.
Kan kjøpe 1 av 50 i Oslo
Mandag morgen la Eiendom Norge frem sykepleierindeksen for fjoråret. Den viser hvor stor andel av boligene en enslig sykepleier med en inntekt på 600.000 kroner har mulighet til å kjøpe.
Svaret er stadig færre. I så å si alle byer og regioner, med unntak av Ålesund, er andelen fallende.
Verst stilt er Oslo. Der har en sykepleier mulighet til å kjøpe kun 1,7 prosent av boligene som ligger ute til salgs, ned fra 2,9 prosent i 2020.
Utenom Oslo og omegn, er det Tromsø som har det vanskeligste boligmarkedet. 2021-tallene viser at en sykepleier har råd til 13,5 prosent av alle boliger.
Det er en kraftig forverring. I 2019 var andelen 20 prosent.
Rønne eller 25 kvadrat
Cecile Uteng har studielån, litt egenkapital og har fått beskjed fra banken om at hun kan kjøpe bolig for maksimalt 2,7 millioner kroner, og ikke ha mer enn 5000 kroner i fellesutgifter.
I januar innfridde kun fem av 365 Tromsø-boliger på finn.no de kriteriene. En av boligene er et hus på landet som må totalrenoveres, der det ikke er bilder fra innsiden av huset.
Siden Uteng ikke vil kjøpe et falleferdig hus som må totalrenoveres, er det bare fire treff igjen. Men ved nærmere ettersyn er tre av de fire merket solgt.
Og dermed er det bare én bolig igjen av 365 boliger som sykepleieren kan kjøpe.
Det er en leilighet på 25 kvadrat til 2,4 millioner kroner – der prisen er nær 100.000 kroner per kvadratmeter.
Den ligger i en av Tromsøs mest trafikkerte gater, Skippergata, der biler, busser og trailere kjører for å komme over Tromsøbrua.
– Det er helt sykt, sier Uteng.
En boligprismur rundt Oslo
Den siste utgaven av sykepleierindeksen viser at det blir vanskeligere nesten overalt, sier Eiendom Norge-sjef Henning Lauridsen.
Utviklingen kommer som en følge av kombinasjonen mellom stigende boligpriser og høyere renter, forklarer han.
– Det er spesielt påfallende i Bodø, men også Tromsø. At andelen faller så mye i Bodø har en naturlig sammenheng med at de hadde landets sterkeste boligprisvekst i fjor.
Regionene med soleklart lavest andel boliger innenfor en sykepleiers budsjett er Asker/Bærum, Oslo og Follo.
– Der kan man si at muligheten for å komme seg inn på boligmarkedet, som singel uten foreldrehjelp, nærmer seg ikke-eksisterende. Det er en boligprismur som har kommet rundt Oslo.
Vil ha mer bygging
Henning Lauridsen sier at han tror utviklingen bare vil fortsette, med mindre det skjer noe som tar ned boligprisveksten betydelig.
Tilbudssiden er første sted å se, mener Eiendom Norge-sjefen.
– Omfattende boligbygging er den aller viktigste løsningen for å få en bedre balanse mellom tilbud og etterspørsel.
– Det grunnleggende problemet er at det er for få boliger der flest ønsker å bo. Dette kan bare løses med boligbygging og utbygging av god infrastruktur.