Støre: – Vårt ansvar er å planlegge for budsjetter som ikke driver rentene opp

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier folk må forberede seg på en krevende høst.

Statsminister Jonas Gahr Støre holdt sin halvårlig oppsummerende pressekonferanse før sommeren fredag.
Publisert:

De høye prisene og høyere renter vil merkes, særlig for dem med dårlig råd fra før av, sa Støre som fredag formiddag holdt sin oppsummerende pressekonferanse før sommeren.

– Det er politikkens store utfordring, det er å ta tak i dette og hindre at vi får urettferdigheter som vokser, sa Støre.

Det ønsker Støre å gjøre noe med gjennom statsbudsjettene.

– Vårt ansvar er å planlegge budsjetter som ikke driver renter opp mer enn renten skal opp, sa Støre og viste til Norges Banks doble renteheving torsdag.

En av planene for å få det til er ifølge Støre å gi mindre rom for dyre prosjekter innenfor bygg og samferdsel.

Les også

Forbrukerøkonom om renteheving: – Bankene kan stikke av med forvirringsgevinst

– Forutsetninger for vekst

Statsministeren har imidlertid merket seg at Norges Bank, ifølge Støre, mener at oljepengebruken er lavere enn lagt til grunn og at finanspolitikken ikke har bidratt til oppjusteringen av rentebanen.

– Det er det viktig at den heller ikke skal, understrekte Støre.

Det har blant annet kommet krav om kutt i drivstoffavgiften, men det har regjeringen vært skeptisk til av frykt for at rentene kan stige hvis regjeringen gir denne typen støtte til forbrukerne.

Dette kom også opp under spørsmålsrunden, og da svarte Støre at årsaken til at regjeringen ikke har gjort noe med drivstoffavgiften, er fordi det vil «koste mye og ha begrenset effekt».

– Når vi ser på en families økonomi, så er renten det aller viktigste. Deretter er det strøm, og det er der vi har satt inn innsatsen for fullt, sa Støre.

Les også

Vedum frykter høyere renter: Vil ikke kutte drivstoffavgifter

Støre sa det er oppløftende lesning at både Norges Bank og Statistisk sentralbyrå, ifølge Støre, mener at Norge kan få en myk landing i disse økonomisk turbulente tidene, sammenlignet med andre land.

– Vi har ganske høy vekst i Norge i 2022 og forutsetninger for å få vekst i 2023, sa Støre.

Les også

Laveste arbeidsledighet på 14 år

100.000 flere i arbeid

Statsministeren minte om den svært lave arbeidsledigheten, som i mars var på 2,9 prosent.

– Vi må huske på at vi antageligvis får 100.000 flere mennesker inn i jobb i 2022 enn vi hadde forutsett. Det er ikke mennesker som kommer fra arbeidsledighet, men som er utenfor og vil inn. Nå er muligheten der for å få til det, sa Støre.

– Det er ikke kaos

Under spørsmålsrunden ble statsministeren spurt om hva han vil si til folk som opplever at de går en dyster sommer i møte.

Støre sa at han forstår at folk blir urolige når de opplever at kostnadene for å fylle drivstoff, betale strøm og kjøpe enkelte varer, går opp, samtidig som at lønnene ikke nødvendigvis går opp i samme takt.

– Men jeg tror vi skal vente med å bruke ordet kaos før vi får mer alvorlige situasjoner, for det er ikke kaos. Ser vi på andre land i den grad vi får noe inspirasjon eller trøst fra det, er det langt større utfordringer de møter, svarte Støre. Han la til:

– Men vi er opptatt av at Norge er godt rustet til å møte den utfordringen bedre enn de fleste og vi vil prioritere de med dårligst råd og komme dem til unnsetning. Og vi vil gjøre alt vi kan for at folk skal komme seg ut på ferie og hjem fra ferie.

Støre møtte fredag pressen i regjeringens representasjonsanlegg bak Slottet i Oslo sentrum.

Mener lønnsoppgjørene har gitt Norge bedre kontroll på inflasjonen

Støre mener at Norges ordnede forhold for lønnsoppgjør har bidratt til at Norge har større kontroll med inflasjonen, enn blant andre Storbritannia og USA som nå opplever prisvekst opp mot 10 prosent.

– Strømstøtteordningen vår tok ned et par prosent på hva inflasjonen kunne ha vært. Disse tiltakene virker, men det er en internasjonal situasjon som treffer oss, sa Støre. Han la til:

– Og paradokset er at når det etter alle tall går veldig bra i norsk økonomi, så er det veldig kort opptil terskelen for at det kan gå over og begynne å gå dårlig, når du får pris- og kostnadspress. Det må vi gjøre alt vi kan for å unngå.

Publisert:
Gå til e24.no