Ropstad går av som partileder og statsråd

Kjell Ingolf Ropstad trekker seg både som leder for Kristelig Folkeparti og som barne- og familieminister etter skattegrep-avsløringene.

 • Oline Birgitte Nave
 • Henrik Røyne
 • Andreas Haakonsen
 • Hanna Kristin Hjardar (foto)
 • Harald Berg Sævereid
 • Espen Moe Breivik
 • Espen Sjølingstad Hoen (foto)
Publisert:

– Det er litt over et døgn siden jeg sto her sist. I går sto jeg her fordi det var viktig for meg å si unnskyld. Det siste døgnet har jeg hatt anledning til å trekke pusten, ta et skritt tilbake og vurdere situasjonen for partiet, mine nærmeste og meg selv, sier Ropstad på en pressekonferanse lørdag.

Fredag avslørte Aftenposten at Ropstad hadde meldt inn at han betalte leieutgifter for gutterommet på Moisund til Statsministerens kontor (SMK) – uten å faktisk ha betalt sine foreldre.

– Jeg skjønner at det er mange som er skuffet. KrF er et parti som er større enn enkeltpersoner, sier han.

– Jeg er fortsatt motivert for KrF, men det rette for partiet nå, og for meg, er at noen andre tar over stafettpinnen som partileder. Derfor meddelte jeg partiledelsen i går kveld at jeg ønsker å gå av som partileder.

Ropstad sier at han også har kontaktet statsminister Erna Solberg og bedt om å fratre som statsråd. Han går dermed både av som KrF-leder og som barne- og familieminister.

– Jeg vil takke Erna Solberg for den tilliten hun har vist meg. Jeg er stolt over det vi har fått til. Gjennom åtte år som en del av et flertall, og de siste to og et halvt årene i regjering, har vi vært med på å forme Norge, sier han.

– Har du blitt bedt av Erna om å trekke deg?

– Nei, som sagt så tok jeg kontakt, og hun hadde forståelse for vurderingen min, sier Ropstad.

– Hva slags rolle kommer du til å ha politikken?

– Jeg er veldig motivert for å gjøre en jobb for KrF. Jeg er valgt inn på Stortinget, og jeg vil bruke den rollen for å jobbe for landet og partiet.

Det har stormet rundt Kjell Ingolf Ropstad etter at Aftenposten avslørte hvordan han i mange år har fått gratis bolig i Oslo, fordi han hevdet å egentlig bo på gutterommet i Agder.

Ropstad har hatt gratis pendlerbolig fra 2010 til 2020. Fredag kom avisen med avsløringen om at han kun skattet av statsrådboligen i 2019.

Lørdag formiddag bekrefter Ropstad til VG at han tidligere i år sjekket med Skatteetaten om han kunne få tilbake skattepengene han betalte for fri bolig i 2019, eller om han skulle skatte også for 2020. Kontakten med Skatteetaten skjedde etter råd fra Statsministerens kontor.

– Jeg henvendte meg til Skatteetaten for å få klarhet i min sak, da jeg har et personlig ansvar for å betale rett skatt, skriver Ropstad i en e-post til VG.

På pressekonferansen nekter han for å ha forsøkt å slippe skatt.

– Som sagt så var min tanke hele veien å avtale med mine foreldre å betale utgifter, og som jeg har sagt, når SMK etter dialog med Skatteetaten hadde en annen oppfatning av saken, og det med faste utgifter ikke var relevant, så ble vi enige om å ikke betale likevel. Men å i det hele tatt vurdere å betale foreldrene i stedet for å betale skatten det var en dårlig vurdering, og det er derfor jeg beklager, sier han.

– Jeg ser at denne feilen eller denne vurderingen burde jeg innsett at jeg ikke skulle gjort, og derfor beklager jeg det, og jeg mener helheten tilsier at det er riktig for meg å tre tilbake.

Les også: Skatteetaten til Aftenposten: Sa aldri at Ropstad skulle slippe skatt

Etter Aftenpostens avsløringer fredag, holdt Ropstad pressekonferanse hvor han beklaget skattegrepet. Han sa da at han var motivert til å fortsette som partileder og statsråd:

– Jeg skjønner at jeg har skuffet mange og derfor kan jeg heller ikke kreve tillit, samtidig så er jeg veldig motivert til å gjøre jobben som partileder og for å fortsette som barne- og familieminister, sa Ropstad til VG fredag.

Fylkesledere i partiet har etter avsløringen uttalt at de ikke mener Ropstad er den rette til å lede KrF.

Skatteekspert Dag Jørgen Hveem mener det er opplagt at KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad har unndratt seg skatt på feilaktig grunnlag.

– Det er regelverk som er brutt her ja. Han har jo forledet og betalt for lite skatt på feil grunnlag. Det er skatteunndragelse, kort og godt, sier førsteamanuensen ved Handelshøyskolen BI til VG lørdag.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Kjell Ingolf Ropstad
 2. Skatteetaten

Flere artikler

 1. Ropstad beklager skattegrep – går ikke av

 2. Solberg: – Jeg håper Kjell Ingolf rydder opp med skatteetaten

 3. Aftenposten: Ropstad inngikk avtale for å slippe skatt – betalte aldri

 4. Økokrim har kontaktet Skatteetaten om Ropstad-saken

 5. Skatteetaten: Sa aldri at Ropstad skulle slippe skatt