Regjeringen anbefaler munnbind over hele landet

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) innfører nye karanteneregler for vaksinerte voksne og varsler innstramming på grensene.

Publisert:

Det blir ingen ny nedstengning i Norge nå. Statsministeren mener Norge tåler mer smitte enn tidligere, men påpeker at de må ha kontroll.

Regjeringen innfører derfor nye nasjonale påbud og anbefalinger.

Dette er de nye reglene:

Fra onsdag 1. desember gjelder følgende påbud:

  • Karanteneregler: Hvis du bor sammen med en som er smittet, du holde deg hjemme i karantene til du har svar på en negativ test. Dette gjelder for voksne, enten de er vaksinert eller uvaksinert. For å slippe karantene må vaksinerte teste seg på nytt senest etter syv dager. Uvaksinerte må teste seg daglig i syv dager med hurtigtest eller annenhver dag med PCR-test. For barn er dette ikke en plikt, men en anbefaling.
  • Regler for smittede: Hvis du blir smittet av covid-19, må du være isolert i fem dager. Dette gjelder uavhengig av om du er vaksinert eller ikke. Frem til i dag har kravet vært 2 dager for vaksinerte uten symptomer. I tillegg må du ha vært feberfri i 24 timer før du går ut av isolasjon.

– Kommuner med økende smitte og økende belastning på helse- og omsorgstjenesten bør i tillegg vurdere behovet for egne og strengere lokale tiltak, skriver helseminister Ingvild Kjerkol i en pressemelding.

Dette er de nye anbefalingene

  • Nye råd om munnbind: Regjeringen innfører nå en nasjonal anbefaling om å bruke munnbind på kollektivtransport, i taxi, i butikker og på kjøpesentre der det ikke er mulig å holde avstand. Det er altså ikke et påbud, men en anbefaling.
  • Spesielt for helse: Det innføres også en nasjonal anbefaling om å bruke munnbind i kontakt med helse- og omsorgstjenesten.
  • Mer hjemmekontor noen steder: Regjeringen ber om at kommuner med økende smitte og høy belastning i helsetjenesten vurderer økt brukt av hjemmekontor.

– Mitt hovedbudskap i dag er at pandemien ikke er over, den har kommet inn i en ny fase, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Vaksinekrav til kommunene

Statsminister Støre mener at vaksinering er det viktigste tiltaket nå. De planlegger for at alle over 18 år får tilbud om en oppfriskningsdose før påske, og mener kommunene må klare å sette 400.000 vaksinedoser i uken fremover.

– Vaksinedekningen i Norge er god, det er likevel 350.000 personer over 16 år i Norge som ikke er vaksinert, påpeker Støre.

Statsministeren gir klar beskjed til kommunene om å få opp tempo i vaksineringen. Regjeringen sier kommunene ha et vaksinasjonstilbud som ikke krever at man må bestille time.

Kommunene får nå «plikt til å tilby lett tilgjengelig vaksinetilbud», varsler regjeringen.

– Nå kommer en forskrift for å sikre et mest mulig tilgjengelig vaksinetilbud. Vi vil også opprette en nasjonal vaksinasjonstelefon som kan svare på faglige og praktiske spørsmål på ulike språk, skriver helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol i en pressemelding.

Varsler innstramninger på grensen

Støre annonserer ikke hvilke innstramninger det blir på grensene nå foran Stortinget, men sier:

– Vi jobber nå med nye innstramninger i grensereglene.

NY STRATEGI: «På den ene siden må vi finne de tiltak som gjør at vi ikke får overfylte sykehus. På den andre siden må vi unngå en ny nedstengning med de store sosiale og økonomiske konsekvensene vi vet det vil ha», sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Dette er allerede innført:

Siden 19. november har det blitt strammet inn på flere områder.

  • Innreise fra afrikanske land: Fra 27. november er det innført spesielle krav for reisende fra Sør-Afrika, Namibia, Zimbabwe, Botswana, Mosambik, Lesotho, Eswatini og Malawi.
  • Testing og krav på grensen: Folk over 16 år må nå fylle ut registreringsskjema ved innreise til Norge, selv om de er vaksinert. Folk over 18 år uten gyldig coronasertifikat må vise negativ test tatt før de ankom Norge. Alle som ikke har gyldig sertifikat må også teste seg etter ankomst, uavhengig av alder. Mer om disse reglene på helsenorge.no.
Les også

FHI: Dette betyr omikron-smitte for Norge

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om