Her tar tomteregulering 1.800 dager: Ber staten straffe boligsommel

Dersom Oslo og andre pressområder ikke innfrir krav til raskere boligreguleringer, må de fratas milliontilskudd av staten. Det er Unge Høyres medisin mot årelang saksbehandling i kommunene.

VENTETIDEN ØKER: Oslo kommune bruker nesten fem år i snitt på å gjøre tomter byggeklare. Saksbehandlingstiden økte med flere hundre dager i fjor.

Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix
  • Karl Wig
Publisert: Publisert:

Nye Kostra-tall fra SSB viser at Oslo har Norges desidert tregeste boligregulering, etter at saksbehandlingstiden økte med flere hundre dager i fjor.

Kommunen bruker nå 1.799 dager i snitt på å gjøre tomter byggeklare. Det er nesten fem år.

– Dette er en utvikling som ikke er bra hverken for innbyggere, utbyggere eller kommunen, sier direktør Siri Kielland i Plan- og bygningsetaten til NRK, som først omtalte de nye tallene.

Den negative utviklingen har fått flere til å tvile på om Oslos bygningsetat og rødgrønne byråd evner å løse utfordringene selv.

Les også

André leverte byggesøknad – måtte vente 150 dager på saksbehandler

Tror kommuner trenger statlig pisk

Enkelte mener staten må gripe inn.

Landsstyret til Unge Høyre vedtok forrige helg at kommuner som Oslo kan fratas statlige storbytilskudd dersom de ikke oppnår fastsatte krav til «takt i boligreguleringen».

– Målet er å gi kommuner med lang reguleringstid et incentiv for å få opp dampen, sier Mathias Weseth, leder i Akershus Unge Høyre, til E24.

VIL FRATA KOMMUNENE TILSKUDD: Leder Mathias Weseth i Akershus Unge Høyre støtter vedtaket om å trigge flere boligreguleringer via statlige incentiver.

Foto: Privat

Norske boligbyggelags landsforbund (NBBL) har lenge vært frustrert over hvor tregt boligreguleringen går.

– Og det er ikke bare Oslo som sliter. Tallene viser at det dessverre er en negativ utvikling i mange kommuner, sier administrerende direktør Bård Folke Fredriksen.

Han viser til at også Fredrikstad og Drammen økte sin boligreguleringstid med flere hundre dager i fjor. Begge byene har nå et snitt på godt over 1.000 dager.

Flere andre store byer reduserte reguleringstiden i pandemiåret, men landssnittet på 669 dager er uansett for høyt, mener NBBL-sjefen.

– Jeg synes forslaget fra Unge Høyre er interessant. Mye av problemet i dag er at plan- og bygningsloven skal ivareta mange forskjellige hensyn, og boligbygging nedprioriteres. Da kan man se for seg at staten gir kommunene incentiver via tilskuddssystemet, hvor man premierer de kommunene som møter måltallene.

Les også

Fem år i Plan- og bygningsetaten: Halve staben sluttet

Advarer: Kan vedta planer som ikke er gode nok

Unge Høyre-vedtaket er imidlertid omstridt innad i ungdomspartiet.

Hassan Nawaz, leder i Oslo Unge Høyre, advarer mot konsekvensene av at staten finner frem pisken.

– For Oslo kommune kan et sånt krav bety flere titalls millioner i tapte årlige inntekter fra staten. Jeg er redd bystyrepolitikerne vil føle seg presset til å vedta reguleringsplaner som ikke er gode nok, sier han.

Weseth mener på sin side at tiden er kommet for å stille større krav fra statlige hold rundt boligforsyningen i pressområder som Oslo.

– Når kommunene selv ikke tar ansvar, bør staten gjøre det, sier han.

Vedtaket nevner ikke hvor mye av storbytilskuddet som skal bortfalle for kommuner som ikke møter kravene til boligreguleringer.

Les også

Færre boliger ute i Oslo: – Oppfordrer unge til å kjøpe utenfor sentrum

– Hvordan skal kravet til volum fastsettes?

– Volumkravet må̊ fastsettes ut fra boligetterspørselen, hvor mange som ønsker å flytte til byen, og boligprisveksten, for å ikke presse ut yngre og lavtlønte, svarer Weseth.

Oslos byråd har reagert på initiativ om at staten griper inn i byens boligpolitikk.

Da det ble kjent at Eiendom Norge i et møte ba kommunalminister Nikolai Astrup (H) om et statlig forbud mot størrelseskravene i leilighetsnormen, kalte byutviklingsbyråden det et «helt vanvittig» forsøk på å «erstatte varierte leiligheter med kaninbur».

Les også

Han skal bygge ny terrasse. Den blir 50 prosent dyrere enn i fjor.

– Oslo er av nasjonal interesse

– Er ikke Oslos politikere best rustet til å styre Oslos boligbygging, Weseth?

– Når alle partiene er enige om at det ikke reguleres nok boliger i Oslo, men ingenting gjøres av kommunen, bør staten kunne gripe inn. Oslo er hovedstaden i landet vårt, og er derfor av nasjonal og ikke bare kommunal interesse.

Han poengterer at tilbudsunderskuddet i Oslo også påvirker boligmarkedene i Drammen, Hamar og andre omkringliggende områder.

Kommunalminister Nikolai Astrup i moderpartiet Høyre har imidlertid uttalt seg kritisk til at staten blander seg inn i boligpolitikken i spesifikke områder som Oslo.

– Det strider mot prinsippet om lokalt selvstyre, uttalte Astrup til E24 i forbindelse med meglerbransjens fremstøt i februar.

– Har han ikke et poeng i at det fort blir udemokratisk?

– Det er udemokratisk dersom staten hadde gått inn og sagt hvor, hvordan og hvor mye man skal bygge. Det er ikke det vi gjør. Dette er simpelthen en belønning av kommuner som gjør jobben sin i å møte etterspørselen i boligmarkedet, sier Weseth.

Boligprisene i Oslo har steget over 15 prosent det siste året.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Unge Høyre
  2. Boligmarkedet
  3. Boligpolitikk

Flere artikler

  1. Så få boliger har førstegangskjøpere råd til: – Alarmklokkene burde ringe

  2. Erna på frierferd i distriktene: Lover rett til å jobbe hvor du vil

  3. Slår alarm etter SSBs prognoser: – Prisveksten blir en ulikhetsmaskin

  4. Færre boliger ute i Oslo: – Oppfordrer unge til å kjøpe utenfor sentrum

  5. SSB: 49 prosent vekst i hyttemarkedet