Nyboligmarkedet fortsatt i fritt fall – frykter nedbemanninger i bransjen

Samtidig er igangsetting av nye boliger nesten halvert sammenlignet med februar i fjor.

I fjor var det svakeste året for nyboligsalg siden finanskrisen.
Publisert:

– Situasjonen er svært krevende. I bransjen er det mange som allerede har gått til permitteringer og oppsigelser. Vi regner med at det kommer varslinger om ytterligere nedbemanninger.

Det sier administrerende direktør i Boligprodusentene Lars Jacob Hiim.

Onsdag presenterer Boligprodusentene sin rapport om salg og igangsetting av nye boliger fra boligstatistikken for februar 2023.

– Det er svært lavt salg og igangsetting for alle boligtyper i hele landet.

De ferske tallene viser blant annet:

  • Nyboligsalget falt med 31 prosent sammenlignet med samme måned i fjor.
  • Salget de siste tre måneder er 48 prosent under samme tre
    måneder året før.
  • Igangsettingen av nye boliger er falt med 48 prosent, og er dermed nesten halvert sammenlignet med februar i fjor.

– Dersom den negative utviklingen i markedet fortsetter vil det føre til økning i nedbemanninger og permitteringer, sier Hiim.

Administrerende direktør i Boligprodusentene Lars Jocob Hiim tror det kommer ytterligere nedbemanninger i bransjen.

– Preget av mye usikkerhet

De siste tolv månedene er salget av nye boliger 17.641, noe som er mer enn 11.000 færre enn boligbehovet.

– Nye rentehevninger vil forverre nyboligmarkedet ytterligere. Svekket boligforsyning gjør bolig til mangelvare, selv om det er aktivitet i bruktboligmarkedet. Markedet har i lang tid vært preget av mye usikkerhet, og nyboligsalget rammes hardt av rentehevingene, opplyser Hiim.

Salget av fritidsboliger har også falt. Hittil i år ligger salget 68 prosent under 2022. De siste tre månedene er salget 54 prosent under samme periode året før.

– Bekymret

Ifølge Hiim opplever boligprodusenter stadig økt interesse og etterspørsel, men det blir ingen salg av det.

– Det er ingenting som tyder på at dette umiddelbart vil snu. Jeg er bekymret for at det kommer altfor få boliger inn i markedet, noe som legger grunn for boligmangel. Konsekvensen av det er at det vil være vanskeligere å komme seg inn i boligmarkedet og man vil oppleve et kraftig prispress i markedet, sier Hiim.

Administrerende direktør i Prognosesenteret, Bjørn Mangor Birkeland, sier at antall boliger i markedet ligger under behovet, og at det dermed er en underdekning i markedet.

– Mange har trodd at prisene på bruktboliger skulle falle vesentlig mer enn de har gjort, men paradoksalt er de med på å holde prisene på et høyt nivå. Prisene har holdt seg oppe og steget en del, renten er høyere, så inngangsbilletten inn i boligmarkedet er nesten umulig å få. Det er et nasjonalt problem at døren er stengt for en hel generasjon, og dette er en utfordring på nasjonalt nivå, sier Birkeland.

Svakeste siden finanskrisen

I januar falt nyboligsalget med 57 prosent.

Salget av nye boliger raste med 50 prosent i desember i fjor. 2022 var det svakeste året for nyboligsalg siden finanskrisen (2008–2009), med mindre enn 20.000 solgte boenheter.

Rentehevingene har fått mye av skylden for fallet i salget. Neste rentemøte er 23. mars.

Publisert:

Her kan du lese mer om