Fett i Tyskland
Lavere oljepris og økt eksport gjør at tyske bedrifter ser lysere på verden.
Den månedlige Ifo-indeksen, et barometer over stemning og optimisme i tysk næringsliv, steg til rekordhøye 108,7 i desember.
Det tyder på at stemningen ikke har vært bedre enn siden i alle fall 1990 (Ifo-historikken er fra 1991).
Positivt
- Dette var en god, positiv overraskelse, sier Stein Bruun, sjeføkonom i SEB Norge.
- Det mest overraskende var at forventningsindeksen steg for tredje måned på rad.
Tallet tyder på at veksten tar seg opp igjen i fjerde kvartal etter en liten svekkelse i tredje kvartal, mener han.
Ifølge Bloomberg var det på forhånd ventet uendret Ifo-indeks i desember fra 106,8 i november.
- Dette er nok et tegn på meget sterk momentum i euroøkonomien. Siden begynnelsen av 2006 er konsensusanslaget for veksten i eurosonen jekket opp fra 1,9 til i alle fall 2,7 prosent, sier Stein Bruun.
Forventningene for 2007 ligger igjen på 1,9 prosent. Bruun ligger "et stykke opp på 2-tallet".
- Det som særlig er positivt er at eksportforventningene ennå er høye, sier han.
Den sterkere euroen
Bruun tror eurolandene tåler en sterkere valuta.
- Tyskland eksporterer særlig investeringsvarer, som er mindre følsomme for valutakursen. Euroen har styrket seg betydelig mindre handelsvektet enn mot den amerikanske dollaren, og det er handelsvektet som teller. Og eksporten til USA utgjør en mindre del enn mange tror, sier Bruun.
Momsøkning
Tidligere har god eksport blitt mer enn oppveiet av svak innenlandsk etterspørsel, men også her går det bedre nå, ifølge SEB-økonomen:
- De fundamentale forholdene for innenlandsk etterspørsel er gode. Sysselsettingsveksten i eurosonen var på 1,5 prosent, viste tall forrige uke, det høyeste nivået på fem år.
Momsøkningen på 3 prosentpoeng fra nyttår kan imidlertid legge en demper på forbruket, advarer Morgan Stanley-økonom Elga Bartsch.
Hun er heller ikke overbevist om at eksportetterspørselen vil holde seg oppe. Rentehevingene tilo 3,50 prosent fra Den europeiske sentralbanken og en påstått slutt på lønnsmoderasjonen kan også gi lavere tysk vekst fremover, mener Bartsch.
I et analysenotat medgir hun likevel at stemningsindikatorene kan indikere at den tyske veksten blir høyere enn hennes eget anslag på 1,5 prosent neste år.