Norsk Industri om EUs tollunntak: – En merkedag
EU lover at Norge ikke skal bli rammet dersom unionen svarer på Trumps metalltoll. Norsk industri jubler.
– Det er en merkedag for industrien, sier direktør Knut E. Sunde i Norsk Industri til E24.
Han har fryktet at en eventuell ekstratoll fra EU på stål og aluminium også ville ramme norsk eksportindustri, men tirsdag kom løftene Sunde har ventet på.
I forbindelse med at statsminister Erna Solberg hadde tatt turen til Brussel for å sikre unntak om beskyttelsestoll innføres, lovet EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker at Norge ikke skal bli rammet, ifølge NTB.
Les mer: Lover at Norge ikke rammes av EU-toll
Bekymringen har vært at Norge skulle havne i en skvis hvis EU svarer på USAs metalltoll med å heve egne tollbarrierer, for å beskytte sitt eget marked.
Årsaken til at EU vurderer mottiltak er at unionen vil unngå at metallprodukter fra andre land flommer inn i det europeiske markedet når USA setter opp sine tollsatser.
Kina truer med å droppe handelstiltak hvis USA innfører toll
Norges eksport av stål- og aluminiumsprodukter til USA er relativt sett ganske liten, men til EU er eksporten av stål og bearbeidede stålprodukter verdt milliarder hvert år.
Tidligere er det blitt funnet 40 bedrifter med forskjellige typer stålvirksomhet som kunne blitt rammet, og Sunde sier at på kort sikt er løftene «veldig viktige» for disse bedriftene.
Les mer: – Vi har akkurat vært i krisemøte
Fryktet tapte investeringer
– De 40 bedriftene på stålområdet kunne egentlig i dag ikke påta seg noen ordre mot EU, fordi du kunne få ti prosent toll i morgen. Da ville en ordre vært en kjempetapsordre, sier Sunde.
For norske aluminiumsverk er EU et eksportområde verdt flere titalls milliarder, ifølge industritoppen.
– Med tanke på hva som kunne skjedd fra nyttår, hvor man kunne fått det på aluminium, med 30 milliarder i eksport til EU årlig, så er det nok to konserner og mange ansatte som er veldig glad for at det nå er forhindret, sier Sunde.
– Og så er nok store deler av norsk industri glad for at den forutsigbarheten vi har hatt i 24 år med EØS-avtale, at den er gjenoppstått, at forutsigbarheten i EØS-avtalen tåler en skikkelig test, sier han.
Usikkerheten om tollen i seg selv har også vært en viktig faktor, ifølge Sunde, som påpeker at norsk industri investerer rundt 40 milliarder i året i Norge.
– Og vår frykt, hvis EØS-avtalen ville bli sjonglert med og uforutsigbarheten i markedet skulle gjenoppstå, var at dette ville umiddelbart slå inn på investeringsviljen i Norge, sier Sunde.
– Veldig glad
Også NHO-sjefen jubler.
Seniorstrateg: – Trumps ståltoll kan føre til tapte arbeidsplasser
– Jeg er veldig glad for at norske bedrifter blir skånet, sier Kristin Skogen Lund til NTB.
– Vi er ikke EU-medlem, men likevel fullt integrert i europeisk økonomi gjennom EØS-avtalen. Jeg tror vi i stor grad kan takke denne avtalen for den positive avgjørelsen, sier hun.
I slutten av mai bekreftet Trump-administrasjonen at det innføres ekstra toll på stål og aluminium som kommer fra Canada, Mexico og EU til USA, etter at forhandlingene om fritak fra tollen har ikke hadde lyktes.
EU-president Jean-Claude Juncker sa da at beslutningen om å ikke unnta dem fra tollen gjør at de ikke har noe annet valg enn å innføre mottiltak.