Trump: Forholdet endret seg for fire timer siden

– Vårt forhold har aldri vært verre enn det var nå. Men det endret seg for omtrent fire timer siden, sa Donald Trump etter møtet med Vladimir Putin.

TOPPMØTE: USA-president Donald Trump og hans russiske kollega Vladimir Putin under pressekonferansen etter dagens toppmøte i Helsinki.
Publisert: Publisert:

– Uenighetene mellom våre land er velkjente, sa USAs president Donald Trump på pressekonferansen etter møtet.

Trump benyttet også anledningen til å gratulere Russlands president med landets gjennomføring av VM i fotball.

– Det er ingen grunn til at forholdet mellom Russland og USA skal være vanskelig, sa Putin under en felles pressekonferanse med president Trump i Helsingfors i Finland mandag.

– Den kalde krigen tilhører fortiden. Forhandlingene med president Trump var fruktbare og vellykkede, sa Putin.

Samarbeid

Putin sa at verdenen står overfor andre utfordringer nå, som terrorisme, grenseoverskridende kriminalitet og miljøutfordringer.

– Vi kan bare løse disse problemene dersom vi jobber sammen, sa den russiske presidenten.

Han sa også at de begge ønsker at forholdet bedres, og at de to landene står overfor et særlig ansvar som de to største atommaktene i verdenen.

Putin sa han har oversendt et notat til amerikanerne med forslag til hvordan de kan jobbe bedre sammen.

– Det er nødvendig for oss å jobbe sammen for å samhandle militært, sa han også.

Putin nevnte også krigen i Syria som et område der USA og Russland kan vise hvordan de kan jobbe sammen ved å skape fred og hjelpe befolkningen.

Benektet valg-hacking

Putin kom også inn på beskyldnimngene om å ha påvirket den amerikanske valgkampen. Han tok selv opp temaet under en felles pressekonferanse med USAs president Donald Trump i Helsingfors mandag.

– Jeg måtte gjenta det jeg har sagt, inkludert i personlige møter med Trump, at Russland ikke har blandet seg inn og ikke kommer til å blande seg inn i amerikanske valgprosesser, sa Putin.

Trump bekreftet på sin side at han hadde tatt opp temaet og sa han mente det var best å diskutere dette ansikt til ansikt.

Den amerikanske presidenten fastslo at Putin har sterke meninger om saken og at Putin også lanserte en «idé». Men den amerikanske presidenten utdypet ikke nærmere.

– Jeg kjente ikke presidenten, det var ikke noe sammensvergelse, sa Trump på spørsmål om anklagene om et samarbeid mellom Russland og Trumps valgkamp.

Les også

Trump: Samme for meg hva dere gjør med brexit

Les også

USA ber om stans i oljeleveranser til Nord-Korea

Les også

Trumps «NATO-regning» til Norge: 125 milliarder

Publisert: