Aps medieutvalg har hårete mål for norsk film

Norge må produsere minst 25 kinofilmer og 10 dramaserier i året. Alt bør produseres her til lands, og filmene skal stå for 25 prosent av billettsalget på norske kinoer.

ØNSKER MER NORSK: Arbeiderpartiet ønsker flere norske filmer. Her skuespillere fra den norske suksess-serien Lilyhammer. Fra venstre: Nils Jørgen Kaalstad, Fridtjov Såheim, Tommy Karlsen Sandum, Steinar Sagen, Trond Fausa Aurvåg, Marian Saastad Ottesen og Steven Van Zandt.
  • NTB
Publisert: Publisert:

Dette er bare noen av delmålene i en innstilling fra Arbeiderpartiets demokrati- og medieutvalg. Innstillingen har tre hovedmål: Norske kinofilmer skal vinne priser på internasjonale A-filmfestivaler, dramaserier og spillefilmer skal eksporteres til utenlandske markeder og lønnsomheten i hele verdikjeden skal økes.

Forslaget legges fram på under filmfestivalen i Haugesund søndag.

Strekker seg

– Norge er i ferd med å etablere seg som en viktig filmnasjon internasjonalt. Flere aktører ser mot Norge, og da må vi legge til rette for dette. Vi lanserer svært offensive mål for at bransjen, private aktører og det offentlige apparatet skal ha noe å strekke seg etter, sier stortingsrepresentant og utvalgsleder Arild Grande (Ap) til NTB.

Han er opptatt av at alle parter må spille på lag dersom både mangfold, kvalitet og lønnsomhet skal sikres.

– Norske filmer skal speile sammensetningen i befolkningen, sosialt, etnisk og geografisk. Det må gjelde foran og bak kamera: Filmene skal spilles inn der handlingen foregår. Det betyr at framtidens «Lilyhammer» og «Frikjent» blir spilt inn på Lillehammer og Vestlandet – ikke i Oslo eller utlandet, sier Grande.

Langsiktighet

Innstillingen er ikke vedtatt av Arbeiderpartiet. Grande er spent på mottakelsen, også i Haugesund, der det mandag arrangeres en filmpolitisk debatt med blant andre kulturminister Thorhild Widvey (H) til stede.

– Vi tror mange av disse forslagene vil bli tatt opp i partiet. Vi opplever at det vi foreslår bygger på et tydelig budskap fra bransjen om at de trenger langsiktighet og tydelig struktur for å få med seg investorer, sier Grande.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Ap snuser på sekstimersdagen

  2. Utvalg skal vurdere lakseskatt: – Klok beslutning

  3. Norsk filmselskap prøver seg med «crowd lending»

  4. – Skaper usikkerhet om bransjens fremtid

  5. Opposisjonen med flertall: Vil instruere Konkurransetilsynet til å hindre usaklige innkjøpsbetingelser