Innspurt i budsjettforhandlingene

Kraftig på overtid møtes samarbeidspartiene lørdag til nye budsjettforhandlinger. Tidligere i uka ble det klart at finansdebatten må utsettes for andre år på rad.

FORHANDLER I HELGEN: Leder i Venstre, Trine Skei Grande, snakker med pressen etter budsjettforhandlinger på statsministerens kontor fredag ettermiddag.

Fredrik Varfjell
  • NTB
Publisert: Publisert:

Venstre-leder Trine Skei Grande sa fredag at forhandlingene er de mest krevende hun har opplevd i denne regjeringsperioden. Optimismen lyste heller ikke av Kristelig Folkepartis leder Knut Arild Hareide da det fredag ble kjent at regjeringen kutter 1.1 milliarder kroner i årets bistandsbudsjett for å håndtere økte utgifter til håndtering av flyktningstrømmen.

Les også

Nye budsjettforhandlinger førte ikke til enighet

– Forsterker utfordringene

– Det har ikke noe med forhandlingene å gjøre, men det tegner et bilde som forsterker utfordringene. Det satte litt fyr på gruppemøtet, sa KrF-lederen etter at partiets stortingsrepresentanter var samlet fredag ettermiddag.

Etter to og en halv timers forhandlinger på Statsministerens kontor fredag kveld, sa Hareide at det har vært framgang.

– Men vi ser heller ikke en ende. Vi har lagt fram en konstruktiv skisse for å komme til en løsning, men fortsatt er det et stykke igjen, sa KrF-lederen.

– Vi holder på. Jeg vet ingen ting om hvordan dette går nå. Hadde jeg visst det hadde vi ikke sittet her inne, sa en ordknapp Venstre-leder før hun satte seg i en ventende drosje.

Høyres finanspolitiske talsperson, Svein Flåtten, ønsket ikke å kommentere forhandlingene fredag kveld.

Les også

Regjeringen og støttepartiene ikke enige om budsjett

Siste frist

Kilder i partiene snakker nå om muligheten for at forhandlingene bryter helt sammen mellom samarbeidspartiene, skriver VG.

Ifølge avisen mener KrF og Venstre at regjeringspartiene har vært uvillige til å komme dem i møte på vesentlige punkter, og i tilstrekkelig grad til at de kan støtte budsjettopplegget fra regjeringen.

Budsjettforhandlingene ble innledet 3. november og er mange dager på overtid. Siste frist for å bli ferdige er nå satt til lørdag klokken 12. Dersom partilederne ikke skulle komme til enighet, kan partiene komme til å legge inn egne merknader i finansinnstillingen og heller forsøke å skrive seg samme underveis i komitébehandlingene.

Regjeringspartiene vil da vil kunne oppleve at samarbeidspartiene søker sammen med opposisjonen om deler av budsjettet. Da står flere av Høyres og Frps hjertesaker i fare.

En annen mulighet er ifølge Aftenposten at regjeringspartiene legger inn sitt siste tilbud i innstillingen, og at statsministeren truer med å gå av om forslaget ikke får flertall. Da kan sentrumspartiene velge å stemme subsidiært på regjeringspartienes siste tilbud, slik at det blir vedtatt, og regjeringen kan bli sittende.

Les også

Grønn strid forsinker budsjettforhandlingene

Les også

SV snur om boligskatt

Les også

Siv Jensen øker bruttoskatten på lønn

Publisert:

Flere artikler

  1. Nye budsjettforhandlinger førte ikke til enighet

  2. Regjeringen og støttepartiene ikke enige om budsjett

  3. Solberg inn i budsjettforhandlingene

  4. Solberg kan kutte reisen i nord

  5. Grønn strid forsinker budsjettforhandlingene