170 millioner til forskning i hav og sjø

Regjeringen bevilger 170 millioner kroner til marin forskning over neste års statsbudsjett. Brorparten går til en oppgradering av havforskningsfartøyene.

MASTERPLAN: Statsminister Erna Solberg (tv) og fiskeriminister Elisabeth Aspaker lanserte en marin masterplan i Tromsø. Her fra et besøk hos Lerøy Vests matfiskanlegg ved Rongøy i Øygarden.
 • NTB
Publisert: Publisert:

Det var fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) som sammen med statsminister Erna Solberg (H) la fram det regjeringen kaller en masterplan for marin forskning i Tromsø. Målet er mer innovasjon og større verdiskaping.

Dersom vi skal nå målsettingen om å femdoble inntektene fra sjømatnæringen innen 2050, må det satses på forskning, er beskjeden fra regjeringen.

– Kysten og den maritime næringen sliter. Dette er ikke så mye, men alt av oppdrag som kan gå til næringen i disse tider, er gode nyheter, sier Høyres Ove Trellevik til Maritime.no.

Den norske flåten av forskningsfartøy er blant de fremste i verden, men begynner å dra på årene. Det nyeste skipet, G. O. Sars, ble bygget i 2003. Av de 100 millionene som skal gå til oppgradering av havforskningsfartøyene, kan så mye som halvparten gå til det nest nyeste skipet, Johan Hjort fra 1990, skriver avisen.

– Det er et generelt behov for rent skipstekniske oppgraderinger på maskineri, pumper, automasjon og elektronikk over hele linjen. Mye av utstyret på båtene er originalt fortsatt, sier rederisjef Per Wilhelm Nieuwejaar ved Havforskningsinstituttet.

Les også

Norge gir 200 millioner kroner til Ukraina

Les også

Arbeidsledigheten i eurosonen lavere enn på tre år

Les også

PMI-tall bekrefter nedturen: – Det kan ikke være noe annet enn oljeeffekten

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  – Veksten må ikke stoppes av forskningskapasiteten

 2. Betalt innhold

  Oppgraderer havforsknings-fartøyene for 100 millioner

 3. Betalt innhold

  Oppgraderer havforsknings-fartøyene for 100 millioner

 4. Skal seksdoble sjømateksporten

 5. Nordlaks vil plassere to millioner laks ute på gigantiske havfarmer