Befolkningen øker raskere enn boligbyggingen: Frykter Oslo-prisene skal videre opp
Om et knapt tiår skal hovedstaden huse rundt 800.000 mennesker. Skal man unngå at det fører til enda høyere boligpriser, er byrådet nødt til å handle nå, mener Per Jæger i Boligprodusentenes forening.
Denne uken var en milepæl for naboene på andre siden av grensa. Ifølge Statistiska Centralbyråns «befolkningsklokke» har Sverige for første gang et folketall som overstiger 10 millioner mennesker.
Den siste millionøkningen har skjedd på bare 13 år, i motsetning til den forrige som tok tre og et halvt tiår.
Farten er ikke like høy i Norge, men at det går oppover er det ingen tvil om. SSB spår at vi runder seks millioner innbyggere innen 2031 har passert, ifølge beregningene i hovedalternativet.
Aller størst vekst får vi i Oslo og Akerhus, med henholdsvis 30 og 29 prosent økning fram mot 2040. SBB anslår at Oslos befolkning vil ligge på 800.000 mennesker i år 2030.
Dette betyr at Oslo skal huse 200.000 flere innbyggere enn det byen gjør nå.
Hvordan skal det gå med det allerede pressede boligmarkedet da?
Handler om vilje
– Hvis vi bygger konstant under det befolkningsveksten tilsier, så får du nettopp det problemet vi har nå med en veldig høy prisvekst på boliger, sier Per Jæger til E24.
Han er administrerende direktør i Boligprodusentenes forening, og sitter på tallene som kan gi rot til bekymring.
Som E24 har omtalt mye de siste ukene hadde Oslo en svimlende boligprisoppgang på 23,3 prosent i 2016.
Har du lest denne? 16 kvadratmeter i Oslo i 2017: 2,8 millioner!
Ifølge de siste tallene fra foreningen fra november i fjor, er differansen mellom boligbyggingen det faktisk er behov for fram mot 2025, og byggingen som er satt i gang, på over to tusen boliger i hovedstaden.
– Boligprisveksten bekymrer alle som driver med økonomi og finans i Norge, men hovedproblemet der er at det er politikerne og Plan- og Bygningsetaten i Oslo som er årsaken til dette, sier Jæger.
– Det er de som sitter på reguleringsmyndighet. Løsningen er kort og godt at kommunen må si at de må regulere. Oslo kan si at kvalitet er viktig, men det viktigste er å få fram volum. Det forventes av en hovedstad.
Jæger mener byrådsleder Raymond Johansen ikke kan skylde på arven fra forrige byråd lenger.
– Vi skjønner at det tar tid å komme igang, men nå har de fått gode forslag fra Boligvekstutvalget. De må sette fokus på hurtighet i prosessene, å få ting raskt fram er avgjørende. De må ville det.
Her har de satt omsetningsrekord etter milliardoppgradering
«Ikke i min bakgård»
Det kommer ikke som noen overraskelse at mange av stedene man har planer om å bygge i Oslo, bor det folk fra før. Det betyr gjerne konflikter mellom borgere og byggere. Flere nabolag har protestert de senere årene etter Oslos kommuneplan 2015 ble kjent. Blant annet på Grefsen og Lindeberg faller nye høyblokker ikke i god jord hos mange.
– Det er riktig strategi med tanke på miljøhensyn å bygge rundt knutepunkter, men det blir konflikt med de som bor der fra før. Alle skjønner at vi må bygge mer, men bare «ikke i min bakgård».
Jæger har imidlertid løsningen på dette problemet.
– Oslo må ha store reserver av ferdigregulerte tomter, sånn at folk har et sted å flytte til når vi blir flere som skal dele på byen. Vi må ha så mange prosjekter at vi kommer i gang en del steder, og heller kjøre de lange prosessene der det er vanskeligere. Men da må vi tørre, og vi må ville.
Følger opp anbefalingene
– Det er ingen tvil om at dette byrådet ønsker å bygge nok boliger, varierte boliger og boliger av god kvalitet til en økende befolkning, skriver byråd for byutvikling, Hanna E. Marcussen i en e-post til E24.
At Oslo vokser raskt ser hun på som en styrke for byen.
– Mange ønsker å bo her, og det gjør at vi kan utvikle nye og gode boområder og fortette rundt kollektivknutepunkt, sier Marcussen.
Hun sier seg enig med Jæger i at flere ferdige reguleringer gir utbyggerne mer valgfrihet, som igjen kan føre til raskere utbygging. Marcussen presiserer at byrådet har doblet reguleringsreserven siden de gikk på i byråd for litt over ett år siden.
– Vi regulerte over 15.500 boligenheter i 2016, mot de 5.658 som Høyre-byrådet leverte året før. Vi satte ned et boligvekstutvalg, og vi følger opp utvalgets anbefalinger løpende, sier hun.