EIENDOMSSKATT: - Gjedrem går over grensen

Sentralbanksjef Svein Gjedrem går langt utover sitt virkeområde når han oppfordrer kommuner til å innføre eiendomsskatt. Det mener Ulf Leirstein (Frp), nestleder i Stortingets finanskomité.

Meek, Tore
  • Margrethe Assev
Publisert:,

- Hvert eneste år kommer Gjedrem med krav til innføring av boligskatt og eiendomsskatt. Jeg synes personlig at han ikke bør mene noe om det offentlig. Han går langt utover sitt virkeområde. Eiendomsskatten er noe kommunene selv skal ta stilling til, sier Leirstein til E24.

Frps finanspolitiske talsmann er skuffet over timingen til Gjedrems oppfordring til Norges rådmenn onsdag.

Under rådmannslandsmøtet til Kommunenes Sentralforbund (KS) sa sentralbanksjefen at eiendomsskatten er et underbenyttet virkemiddel, og at han på det sterkeste oppfordret til å ta i bruk skattlegging av boliger og hytter.

- Bommer fullstendig

- Han bommer fullstendig. Innfører kommunene eiendomsskatt nå, trekker de inn kjøpekraft fra innbyggerne. Det er uklokt i finanskrisetider. Får folk dårligere råd nå, vil arbeidsledigheten eskalere, sier Leirstein.

Frp-politikeren mener sentralbanksjefen kan mene hva han vil, men at det er problematisk at han uttaler seg om skattlegging i kommunene:

- Dette hører ikke til hans bord. Dette handler om politikk, og ikke bare økonomi, sier Leirstein.

- Han har tatt et langt skritt over i noe han ikke bør. Norges Bank har et mandat: de skal håndtere pengepolitikk. Det er ikke unaturlig at han kommer med anbefalinger og råd, men han får holde seg til pengepolitikken, sier Leirstein.

Sanner hisser seg ikke opp

Frp vil fjerne muligheten til å kreve inn eiendomsskatt. Også Høyre er imot skatten, noe de programfestet under landsmøtet sist helg.

- Jeg er grunnleggende uenig med Gjedrem. Men jeg registrerer at han på spørsmål fra meg i dag sier han vil ha høyere eiendomsskatt og mindre formuesskatt. Den siste halvdelen av svaret er jeg fornøyd med, sier Høyres nestleder, Jan Tore Sanner.

Han henviser til Gjedrems innledning til høring om pengepolitikken på Stortinget tidligere i dag.

I motsetning til komitékollega Leirstein, mener Sanner det er greit at Gjedrem uttaler seg om boligskatten:

- Jeg hisser meg ikke opp over dette. Det er flott at han engasjerer seg utenfor egen pengebinge og deltar i debatten, sier Sanner.

Heller ikke Leirsteins politiske kollega, Christian Tybring-Gjedde i Frp, lar seg terge:

- Gjedrem angriper først og fremst at boliger er for godt subsidiert med rentefradrag og ingen skattlegging, og sier han ønsker lettelser andre steder. Det er greit at han synser om det. Men vi er uenige om eiendomsskattlegging, sier Tybring-Gjedde.

Flere nyheter på E24.no

Flere artikler

  1. - Bruker 9,5 milliarder mer mot ledighet

  2. Wall Street faller fra start

  3. Aker Solutions faller på børsen

  4. Annonsørinnhold

  5. - Vi er ingen seierherre, sier Aker-sjefen

  6. Schwarzenegger må spare 100 mrd.