Venstre og KrF vil stramme inn handlingsregelen

Venstre og KrF varsler at oljepengebruken blir et tema i forhandlingene om neste års statsbudsjett. Begge partiene ønsker en innstramming av handlingsregelen.

FÅR MOTSTAND: Venstre og KrF varsler at de kan komme med krav om mindre bruk av oljepengene, dersom de skal stille seg bak regjeringens statsbudsjett. Her er statsminister Erna Solberg (t.h) og finansminister Siv Jensen avbildet på vei inn til budsjettforhandlinger i august.
Publisert: Publisert:

Regjeringen legger fram budsjettforslaget for 2015 8. oktober. Da vil Høyre og Frp forhandle med Venstre og KrF for å skaffe det nødvendige flertallet for budsjettet. Begge de to støttepartiene kan komme til å kreve endringer i handlingsregelen for å stille seg bak budsjettet, skriver Dagens Næringsliv.

– Dette er et aktuelt krav fra Venstre når vi skal møte regjeringspartiene til budsjettforhandlinger. I sommer har det vært flere utspill fra Frp der det er tatt til orde for å utnytte handlingsrommet handlingsregelen gir, altså nærme seg 4 prosent av verdien i oljefondet. Da krittstreken ble satt på 4 prosent, var det ingen som trodde at oljefondet skulle bli så stort som i dag. Streken bør settes ned til 3 prosent, sier Venstres finanspolitiske talsmann Terje Breivik til avisen.

Han mener det vil være finanspolitisk uansvarlig og direkte usolidarisk overfor kommende generasjoner å bruke opp mot 4 prosent.

Også KrFs finanspolitiske talsmann Hans Olav Syversen sier han ønsker en revurdering av handlingsregelen.

I onsdagens Dagens Næringsliv gikk tre framtredende professorer ut og mente handlingsregelen for bruk av oljepenger er for raus og må endres. I dag innebærer handlingsregelen at regjeringen kan bruke inntil 4 prosent av oljefondets verdi, som er den anslåtte avkastningen på fondet. De siste årene har pengebruken ligget vesentlig under dette nivået.

Les også:

- Det er forskjell på Høyre og oss om formuesskattBer Jensen åpne oljeslusene i statsbudsjettetOljefondet passerer 6.000 milliarder kroner innen nyttår

Publisert:
Gå til e24.no