Siv Jensen: Vanskelig å hindre «kryptorabatt» til datasentre

Stortingsrepresentant Espen Barth Eide er bekymret for at ordningen med rabatt på elektrisk kraft vil trekke utvinnere av kryptovaluta til Norge, og foreslår rapporteringsplikt for datasentrene.

SVARER OM DATASENTER-RABATT: Finansminister Siv Jensen har fått spørsmål fra stortingsrepresentant Espen Barth Eide om hvordan hun vil hindre at Norge blir verdens «bitcoin-mine».

Foto: Cornelius Poppe NTB scanpix
  • Ingvild Sagmoen
  • Sindre Hopland
Publisert:

De siste ukene har debatten om subsidiering til datasentre som utvinner kryptovaluta utspilt seg, ettersom avgiftssatsene til etablerte datasentre er kraftig redusert av norske myndigheter.

På et skriftlig spørsmål fra stortingsrepresentant Espen Barth Eide (Ap), svarer finansminister Siv Jensen (Frp) at «Finansdepartementet antar det vil bli vanskelig å gjennomføre og kontrollere en ordning som forutsetter et avgiftsmessig skille etter formålet med datakapasiteten som blir anvendt».

Jensen påpeker at en avgiftsreduksjon for utvinning av kryptovaluta ikke har vært utredet eller foreslått utredet.

Eide, som er energi- og miljøpolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, har forståelse for det finansministeren skriver, men mener samtidig det må gå an å innføre en rapporteringsplikt for datasentrene.

– At noe er vanskelig å kontrollere har ikke stoppet oss før – dette kjenner vi jo fra selvangivelsen. Vi må rapportere det som er riktig, uansett, og så kan man heller ha stikkprøver og så videre. Jeg mener det blir litt passivt å skylde på det, sier han til E24.

Eide foreslår at man for eksempel kunne be datasenteret rapportere hvilken andel av kapasiteten som har vært brukt til graving av kryptovaluta.

Bekymret for utviklingen

Formålet med reduserte avgifter på elektrisk kraft til datasentre, var å gjøre Norge attraktivt for lokalisering av store datasentre.

BEKYMRET FOR KRYPTO-PÅGANG: Energi- og miljøpolitisk talsperson Espen Barth Eide i Arbeiderpartiet.

Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix

For å omfattes av rabatten må alminnelig lagring og prosessering av data være hovedsakelige næringsvirksomhet.

Eide er bekymret for at ordningen, slik den er nå, vil trekke utvinnere av kryptovaluta til Norge. Han påpeker at strøm er den eneste variable kostnaden ved kryptovaluta-graving, og at prosessen krever enorme mengder strøm. Så hvis strømmen er billigst i Norge, er det grunn til å tro at graverne kommer hit, resonnerer han.

Stortingsrepresentantens spørsmål til statsråden lød «Hvordan vil statsråden hindre at Norge blir verdens «bitcoin-mine» og at kraftforbruket til en spekulasjonsøkonomi fortrenger viktig kraftintensiv norsk industri?»

Han begrunner spørsmålet med at det er betydelige utfordringer knyttet til fremveksten av kryptovalutaer, og viser til at private digitale valutaer er attraktive for kriminelle aktiviteter.

Eide peker også på at vi må sikre at energibruken ikke fortrenger annen viktig kraftintensiv industri, fremmer ulovlig virksomhet eller undergraver statens autoritet som primær utsteder av betalingsmidler.

Les også

Vil utvinne kryptovaluta i Ballangen: Dette er kanadiernes plan

– Vi er aktive tilhengere av datasentre, og vi sier heller ikke at utvinning av kryptovaluta er en type aktivitet vi ønsker å forby. Men det er en type aktivitet vi ikke skal tiltrekke oss aktivt gjennom subsidier eller nedsatte avgifter, sier han.

– Vi har mye og billig kraft i Norge, men i prinsippet er elektrisk kraft en knapphetsgode, så vi bør stille oss spørsmålet om hvordan vi bruker den for at den skal komme oss til gode. Her må man gjøre en politisk vurdering av hva som er bra, hva som tilfører nytte til samfunnet, og avgrense mot det som ikke er subsidieverdig.

Datasenter-interessen øker enormt

I sitt svar til Eide peker finansministeren på at vi ikke ennå har fått noen av de store internasjonale datasentrene hit til landet. Men det har kommet og er på vei en rekke etableringer av datasentre som er store etter norsk målestokk.

Tirsdag meldte Statnett at de har mottatt datasenter-forespørsler på totalt 7.000 MW. Det er nesten halvparten av Norges samlede kraftforbruk i dag.

En viktig faktor for den økte datasenter-interessen er økt interesse for utvinning av kryptovaluta.

Både stortingsrepresentant Abid Raja (V) og Lars Haltbrekken (SV) har sagt i intervjuer med Dagens Næringsliv at de er imot elavgift-rabatten kryptoselskapene får.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Skattedirektoratet: Kan fjerne kryptorabatt

  2. Etter Skattedirektoratets vurdering: Ønsker full avgift for kryptosentre

  3. Skuffet over kortvarig utsettelse av kryptoavgift: – Uklok avgjørelse

  4. Annonsørinnhold

  5. Regjeringen snur etter omstridt avgjørelse: Krypto-datasentre slipper full elavgift

  6. – Kan være helt katastrofalt