Kirkens Nødhjelp vil ha investeringer i u-land

Utviklingslandene utgjør 13 prosent av verdensøkonomien og er dessuten de raskest voksende økonomiene i verden. Likevel er Oljefondet avventende med å investere.

ETTERLYSER INVESTERINGER: Norske investeringer vil skape både utvikling og arbeidsplasser i landene det investeres i, mener Kirkens Nødhjelp.

TSVANGIRAYI MUKWAZHI
  • NTB
Publisert:

Statens pensjonsfond utland, det såkalte Oljefondet, har aksjer i kun tre av de 30 raskest voksende økonomiene i verden, skriver Aftenposten.

– Norske investeringer vil skape både utvikling og arbeidsplasser i landene det investeres i – og være økonomisk fornuftig, sier generalsekretær Anne-Marie Helland i Kirkens Nødhjelp til avisa.

The Economist mener det er i utviklingsland vi vil se den høyeste vektsten i åra som kommer. Kirkens Nødhjelp peker dessuten på at regjeringens eget selskap for investeringer i nettopp utviklingsland, Norfund, har hatt over dobbelt så høy avkastning som Oljefondet de siste ti åra.

Årsaken til at Oljefondets retningslinjer forhindrer investeringer i fattige land, er den ofte høye risikoen.

Likevel mener Helland det er på tide at Oljefondet flytter større deler av porteføljen i retning av direkte investeringer i raskt voksende utviklingsland. Dette er noe tidligere miljøvernminister og SV-leder Erik Solheim tok til orde for under boklanseringen sin mandag ettermiddag.

Også Norfund-direktør Kjell Roland mener noe av pensjonspengene må flyttes til andre land for å spre risikoen og få en bedre avkastning.

– De fleste store internasjonale pensjonsfondene har begynt å flytte porteføljen sin i denne retningen. Oljefondet er ett av de mest konservative på dette punktet, fastslår Roland.

LES OGSÅ:

  • Verdensbanken ber fattige land beskytte seg mot krisen
  • Utviklingsland krever mer makt over pengefondet
  • - Global økonomi går riktig vei
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Derfor investerer du og jeg21 milliarder i Mexico

  2. Noe som mangler hos Norfund?

  3. – Fornuften har seiret

  4. Annonsørinnhold

  5. 20.000 vil ha Oljefondet til fattige land

  6. På frierferd for å skaffenorske penger