Kirkens Nødhjelp vil ha investeringer i u-land

Utviklingslandene utgjør 13 prosent av verdensøkonomien og er dessuten de raskest voksende økonomiene i verden. Likevel er Oljefondet avventende med å investere.

ETTERLYSER INVESTERINGER: Norske investeringer vil skape både utvikling og arbeidsplasser i landene det investeres i, mener Kirkens Nødhjelp.
  • NTB
Publisert: Publisert:

Statens pensjonsfond utland, det såkalte Oljefondet, har aksjer i kun tre av de 30 raskest voksende økonomiene i verden, skriver Aftenposten.

– Norske investeringer vil skape både utvikling og arbeidsplasser i landene det investeres i – og være økonomisk fornuftig, sier generalsekretær Anne-Marie Helland i Kirkens Nødhjelp til avisa.

The Economist mener det er i utviklingsland vi vil se den høyeste vektsten i åra som kommer. Kirkens Nødhjelp peker dessuten på at regjeringens eget selskap for investeringer i nettopp utviklingsland, Norfund, har hatt over dobbelt så høy avkastning som Oljefondet de siste ti åra.

Årsaken til at Oljefondets retningslinjer forhindrer investeringer i fattige land, er den ofte høye risikoen.

Likevel mener Helland det er på tide at Oljefondet flytter større deler av porteføljen i retning av direkte investeringer i raskt voksende utviklingsland. Dette er noe tidligere miljøvernminister og SV-leder Erik Solheim tok til orde for under boklanseringen sin mandag ettermiddag.

Også Norfund-direktør Kjell Roland mener noe av pensjonspengene må flyttes til andre land for å spre risikoen og få en bedre avkastning.

– De fleste store internasjonale pensjonsfondene har begynt å flytte porteføljen sin i denne retningen. Oljefondet er ett av de mest konservative på dette punktet, fastslår Roland.

LES OGSÅ:

  • Verdensbanken ber fattige land beskytte seg mot krisen
  • Utviklingsland krever mer makt over pengefondet
  • - Global økonomi går riktig vei
Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. På frierferd for å skaffenorske penger

  2. Derfor investerer du og jeg21 milliarder i Mexico

  3. 20.000 vil ha Oljefondet til fattige land

  4. Norfund investerer bistandspenger i skatteparadiser

  5. – Fornuften har seiret