JOHNSEN OM UTNEVNELSE AV NY IMF-SJEF: - Viktig å komme raskt i gang

Finansministeren mener det haster å få ansatt Dominique Strauss-Kahns etterfølger. Frankrikes nåværende finansminister skal stå sterkt blant de mulige kandidatene.

RASKT: - Nå er det viktig å komme raskt i gang, sier finansminister Sigbjørn Johnsen om ansettelsesprosessen i IMF.
Publisert:

Etter at Dominique-Strauss Kahn trakk seg fra sin stilling som generaldirektør for Det internasjonale pengefondet, er det diplomatiske miljøet i full gang med å finne frem til hvilke kandidater de ulike landene stille seg bak.

- Nå er det viktig å komme raskt i gang med en ryddig og grundig prosess for å finne ny IMF-leder som har bred støtte blant medlemslandene, sier finansminister Sigbjørn Johnsen til E24.

- Dette er helt nødvendig for å ivareta de viktige oppgavene IMF står midt oppe i, blant annet håndteringen av IMFs bidrag til å avhjelpe den vanskelige situasjonen i flere europeiske land, legger han til.

- Kvalifikasjoner og egnethet

Finansministeren vil imidlertid ikke konkretisere hvem Norge ønsker skal få jobben.

- Fra norsk side har vi tidligere understreket at IMF-sjefen må velges på bakgrunn av kvalifikasjoner og egnethet. Det vil være viktig også denne gangen. Det er IMFs styre som tar beslutningen om ny IMF-sjef. Norge representeres i styret gjennom den nordisk-baltiske valgkretsen, og Norges synspunkter vil bli fremmet gjennom valgkretsen

Lagarde favoritt

Nyhetsbyrået Bloomberg skriver fredag at Frankrikes nåværende finansminister Christine Lagarde seiler opp som favoritt blant de mulige etterfølgerne til Strauss-Kahn «ettersom utviklingslandene ikke greier å samle seg bak en felles kandidat».

Ikke navngitte kilder i det diplomatiske miljøet sier til Reuters at europeerne nå gjør hva de kan for å samles samlet bak én kandidat innen G8-møtet i Frankrike til uken.

Flere europeiske lands myndigheter har da også gått langt i å antyde støtte til Lagarde, uten fullt ut å erklære at de stiller seg bak hennes kandidatur.

- Jeg vil argumentere for at hun har enestående kvalifikasjoner. Dessuten er hun kvinne, hvilket er en fordel ettersom halvparten av jordens befolkning ikke har vært representert som generaldirektør, sa Sveriges finansminister Anders Borg til Bloomberg torsdag.

Den italienske statsministeren Silvio Berlusconi har uttalt at hun ville vært «et utmerket valg», mens den tyske utenriksministeren Guido Westerwelle sier at han «holder henne høyt».

Mens land som Thailand og Filippinene har stilt seg bak kandidaturet til Singapores finansminister, har ikke Kina gått ut offentlig med støtte til noen.

- Tillit til IMF i overgangsfasen

Sigbjørn Johnsen understreker at han har tillit til at IMF fyller sin funksjon også i overgangsfasen inntil en ny generaldirektør er valgt.

- Det følger av IMFs regler at stedfortredende administrerende direktør, John Lipsky, fungerer som sjef for IMF når det ikke er noen administrerende direktør til stede. IMF er derfor fullt fungerende, og har vært det hele tiden, sier han.

FAVORITT: Christine Lagarde, Frankrikes finansminister.
Publisert:
Gå til e24.no