Rører ikke eurorenten

Styringsrenten i Europa blir stående på 1,0 prosent.

LAR RENTEN STÅ: Sentralbanksjef i Den europeiske sentralbanken Mario Draghi lar den europeiske styringsrenten stå i ro.

Thomas- Ikke Salg ! Grabka
  • Anna Sandvig Brander
Publisert:,

Den europeiske sentralbanken har besluttet å la styringsrenten stå uendret på 1,0 prosent, melder ESB på sine sider.

Den enstemmige beslutningen var som de fleste eksperter ventet før den ble gjort kjent.

42 av 45 analytikere ventet uendret rente, mens tre ventet et kutt i renten til 0,75 prosent, ifølge en undersøkelse i regi av Dow Jones Newswires.

Les også: Britene fortsetter med rekordlav rente

To rentekutt

Til tross for sin relativt korte fartstid som sentralbanksjef, har italienske Mario Draghi allerede rukket å kutte styringsrenten to ganger.

Dermed har han reversert de to rentehevingene som ble besluttet av forgjengeren Jean-Claude Trichet, som valgte å legge stor vekt på at inflasjonen lå over ESBs inflasjonsmål på nær 2 prosent.

I takt med at energiprisene har avtatt, har imidlertid også prispresset avtatt. Et foreløpig anslag viser at den årlige prisveksten falt til 2,8 prosent i desember, fra 3,0 prosent måneden før.

Draghi anslår at inflasjonen vil komme under inflasjonsmålet på 2 prosent i løpet av neste år. Usikkerheten er imidlertid stor, og det er en risiko for at utviklingen kan bli svakere enn sentralbanken nå anslår, ifølge den italienske sentralbanksjefen.

Les også: Korte renter halvert for Italia

- Tiltakene virker

På ESBs pressekonferanse la Draghi vekt på at man ser tegn til stabilisering i den europeiske økonomien, om enn på lave nivåer.

Han mener finansieringstiltakene fra ESB som ble lagt frem i desember - såkalte LTROer, finansiering med tre års løpetid - har bidratt til å støtte opp om de kriserammede bankene i eurosonen.

Bankene har benyttet tilbudet i betydelig omfang, og tok opp treårig finansiering på 489 milliarder euro i desember, ifølge Reuters. I kjølvannet av ESBs tiltak har bankenes innskudd hos den europeiske sentralbanken økt kraftig.

Ifølge Draghi er det imidlertid ikke det samme bankene som har benyttet seg av ESBs lånetilbud som har plassert dem i ESB igjen. Denne opplysningen har ført til at euroen har styrket seg, skriver analytiker Ole André Kjennerud i DNB Markets i en kommentar etter pressekonferansen.

- Kunne gått verre

Draghi fortalte videre at tiltaket har hatt positive ringvirkninger, og bidrar til å styrke økonomien så vel som tilliten i europeiske bedrifter og husholdninger.

- Pengene sirkulerer i økonomien, og flyter gjennom den, sa Draghi til de fremmøtte.

- Jo mer tid som går, jo mer ser vi indikasjoner på at det har vært et effektivt tiltak.

Uten ESBs tiltak som kom i desember kunne situasjonen imidlertid ha vært langt verre, presiserte sentralbanksjefen. Da kunne man fått en sammentrekning i kredittmarkedet, og situasjonen ville vært betydelig mer alvorlig.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Endrer ikke rentenetter forrige overraskelse

  2. Draghi varsler lav inflasjon lenge

  3. ESB ser økt risiko i Europa

  4. Annonsørinnhold

  5. Rører ikke renten

  6. Draghi: Rentekuttet har forkortet perioden med lav prisvekst