Verre mareritt for Hellas utenfor eurosonen

Stadig flere hjemløse grekere leter etter mat i søppelkasser, men marerittet blir langt verre om Hellas forlater eurosonen.

VERRE OG VERST: Det i Aten som må gjøre gata til sitt hjem slik denne mannen har gjort. Om Hellas ryker ut av eurosamarbeidet, kan de få det langt verre.
Publisert: Publisert:

Hellas er allerede på sammenbruddets rand mens myndighetene strever med å kutte i budsjettet. Men situasjonen i dag er bare en forsmak på det som kan ventes om Hellas blir presset ut av eurosonen, ifølge sentralbanksjef Giorgos Provopoulos.

Uten EUs krisehjelp må Hellas innstille betaling på lånene sine og utelukker dermed seg selv fra det internasjonale kredittmarkedet.

Men selv om Hellas dermed frigjør seg fra EUs kuttkrav, betyr ikke det at kuttpolitikken kan droppes. Tvert imot ville kuttene bli enda dypere. Uten adgang til lån ville det være umulig å finansiere budsjettunderskuddet, som måtte reduseres til null nesten fra dag én, langt verre enn EUs krav.

LES OGSÅ: - Dette vil være verst tenkelig utfall i Hellas

Matmangel

– Selv om de slipper renteutgiftene, ville det bety at all økonomisk virksomhet stanser helt opp, sier Yannis Stournaras i den greske tankesmia IOBE.

– Det ville bli store problemer med å importere olje, mat, medisiner og andre varer, sier han.

Nøyaktig hva som ville skje, er vanskelig å si, men en gjeninnføring av drakmer som er devaluert med 70 prosent, ukontrollert inflasjon, banksammenbrudd og kollaps i internasjonal handel er et sannsynlig utgangspunkt.

Uten EUs krisehjelp og uten tilgang på det internasjonale kredittmarkedet ville det bli umulig å betale lønninger og pensjoner, og uro i gatene, fare for statskupp og borgerkrig og masseutvandring ville følge, mener flere økonomer.

Frykter smitteeffekt

Analytikere advarer også mot smitteeffekten en gresk euroexit vil få på andre utsatte land, som Spania og Italia.

– Dersom Hellas faktisk går ut av eurosamarbeidet og drakmen mister halve verdien sin eller mer, vil det gi signaler til bankkunder i andre risikoutsatte land om at deres innskudd er i fare. Dermed vil de også kunne strømme til sine banker for å ta ut pengene sine, og nye banker vil stå i fare for å kollapse, sier Stephane Deo i storbanken UBS.

Dersom en slik situasjon oppstår, vil Den europeiske sentralbanken og andre EU-land måtte spytte inn enda flerfoldige milliarder euro i krisepakkene som allerede er gitt til Hellas, Irland, Portugal, sier flere økonomer.

Ifølge Hans-Werner Sinn, sjef for Ifo-instituttet i Tyskland, vil regningen for dette bare for Tysklands vedkommende beløpe seg til nærmere tusen milliarder euro dersom eurosonen svekkes ytterligere i kjølvannet av Hellas' eventuelle utgang.

Nytt valg

Grekerne går til urnene igjen om en måned til et valg som det internasjonale samfunnet kaller en folkeavstemning om euroen. Slik ser ikke grekerne det ennå. De vil ikke ha EUs og IMFs kutt, men de vil bli i eurosonen likevel.

EU truer med at Hellas må ut om de ikke lenger vil godta sparepakken, men i Syriza-partiet satser man på at EU bløffer, og mange mener at situasjonen vil bli like katastrofal for resten av EU at det ville bli umulig å presse Hellas ut.

LES OGSÅ: Greske euro skaper trøbbel

For dersom Hellas forlater eurosonen – en mulighet som inntil nylig ble ansett for umulig – kan landet ifølge flere økonomer raskt ende opp som en mislykket stat i utkanten av EU.

Bytteøkonomi

Hellas importerer 40 prosent av maten landet bruker, nesten all olje og gass og mye av medisinene. Leverandører i utlandet ville trolig stanse all eksport, med omfattende matmangel som resultat, ifølge Provopoulos. Og det lille som kunne importeres, ville bli svindyrt.

Allerede i desember sa han at en retur til drakmer ville bli et mareritt, og at grekerne ville bli tvunget inn i en bytteøkonomi i en overgangsperiode, der de måtte «bytte en liter olivenolje mot tre kilo mel».

Analytikere advarer også mot masseflukt av grekere til andre EU-land.

Noen økonomer mener Hellas kan eksportere seg ut av problemene ved hjelp av en kraftig devaluert valuta når det første kaoset er overstått, men bortsett fra turisme, har ikke Hellas næringer eller industri som kan skaffe mye valuta.

Les også

Jobber med kriseplan for å sikre Hellas medisiner
Eurosonen i høysetet på G8-møtet
Hellas hevder Merkel foreslo euroavstemning

Publisert: