EU-land selger arvesølvet
Statlige skoger, vinkjellere og statslotterier selges for å betale gjeld.
Gjeldskrisen i Europa har tvunget de mest gjeldstyngede landene, samt Storbritannia, til å tenke nytt for å skrape sammen penger til å betjene gjelden sin.
Gjeldsverstingen Hellas har allerede satt en endeløs rekke eiendeler på salgslisten. Men også Irland, Portugal, Spania, Italia og Storbritannia forsøker å skaffe penger ved å selge statlig eiendom.
Den britiske avisen Guardian har foretatt en gjennomgang av hvilke eiendeler de forskjellige landene har lagt ut for salg.
Hellas:
Landet regner med å selge statlige eiendeler for rundt 360 milliarder kroner innen 2015.
For å få det til har staten i praksis satt alt den eier på salgslisten.
Blant det som skal selges er 39 flyplasser, havnene i Pireus og Thessaloniki, statslotteriet, et kasino, flere hundre kilometer vei og tusenvis hektar landområder.
Blant landområdene som skal under hammeren er flere vakre kyststriper. Det nasjonale postvesenet, elektrisitets- og gassmonopolene og eierandeler i to banker er også på listen over eiendeler den greske staten arbeider for å selge.
Irland:
Den irske regjeringen har en plan om å selge statlige eiendeler for rundt 35 milliarder kroner.
Parlamentet har imidlertid ennå ikke godtatt salgsplanene og regjeringen har gått med på å vente med salgene til markedsforholdene blir bedre.
Men arvesølvet skal selges og da vil regjeringen forsøke å finne private eiere til statlige luftfartsselskap, havner, hunde- og hesteveddeløpsbaner samt forsyningsselskaper.
Spania:
I Spania står blant annet verdens største julelotteri, det berømte El Gordo, på salgslisten.
Selskapet som driver lotteri er ventet å bli solgt for rundt 175 milliarder kroner!
Også statlige flyplasser står på den spanske statens salgsliste.
Portugal:
Nylig meldte landets nye statsminister, Pedro Passos Coelho, at statens eierandeler i elektrisitetsselskapet Energias de Portugal og nettselskaper Ren skal være solgt innen oktober.
Statsministeren ønsker også å selge 49 prosent av landets vannreserver samt statlige radio- og fjernsynsselskaper.
I tillegg skal det nasjonale flyselskapet Tap, flyplassoperatøren Ana og forsikringsvirksomheten i den statlig eide banken Cgd finne nye eiere.
Italia:
Silvio Berlusconis regjering har lenge snakket om å skaffe penger gjennom salg av statlige eiendeler.
Men så langt har det blitt mest snakk. Det eneste konkrete salgsfremstøtet gjelder salg av radiofrekvenser til teleselskapet. Dette er ventet å innbringe noe over 15 milliarder kroner.
Storbritannia:
Den nye regjeringen er allerede i gang med å selge sitt eksklusive vinlager og en eierandel på 49 prosent i lufttrafikkselskapet Nats.
Den har også planer om å selge store skogområder og flere offentlige eiendommer. Men oppslutningen i befolkningen om planene har vært laber og etter store protester er planene om å selge skogen trukket tilbake.