6 av 7 økonomer tror på renteheving

Onsdag kommer Norges Bank til å heve renten til 2,5 prosent, spår flertallet av spurte sjeføkonomer.

Brænde, Eivind Griffith
  • E24/NTB/Six News
Publisert:

6 av 7 økonomer tror at Øystein Olsen vil heve renten fra 2,25 prosent til 2,5 prosent ved neste rentemøte onsdag 10.august.

Dette til tross for den siste tids uro internasjonalt, som har bidratt sterkt til at flere økonomer finner det overraskende mer utfordrende å estimere utfallet.

Det at Norges Bank så tydelig uttrykte at de ville heve renten under forrige rentemøte, veier tungt ifølge de fleste økonomene.

- Jeg syns det blir mer spennende enn jeg hadde trodd før ferien. Samtidig når rentesignalet er så tydelig som det var før ferien, skal det mye til før de fraviker det ved første anledning, uttaler Inge Furre, sjeføkonom i Sparebanken Møre, til SIX News.

LES OGSÅ: Ingen vei utenom høyere rente

Svakere USA-tall

Sjeføkonom i Nordea, Steinar Juel, har et nokså likt synspunkt hvorpå han sier at «signalene om at de skulle heve renten var såpass harde ved forrige rentemøte, så jeg tror det skal mer til for at de utsetter det til tross for at risikoen for utsettelse har økt noe».

Juel erkjenner at vekststatistikken fra USA har vist svakere tall enn ventet, men påpeker at Norges Bank har vurdert en stor usikkerhet til vekstbildet i USA i siste pengepolitiske rapport.

Følg rentemøtet på E24 fra klokken 14 onsdag

Og når det gjelder norsk inflasjon, som har falt noe den siste tiden, har Norges Bank kalkulert denne til å skulle være lav noen måneder til, og understreker at inflasjonstallene i stor grad har vært knyttet til flypriser som er midlertidige.

Ser man bort i fra den bekymringsverdige utviklingen internasjonalt, som kan bidra til et mindre antall rentehevinger den kommende tiden, samt at en renteheving er i tråd med Norges Banks prognose, understreker makroanalytiker i First Securities, Bjørn Roger Wilhelmsen, at det er en tiltagende vekst i norsk økonomi samt positive utsikter for vekst i norsk økonomi.

Dette forventes igjen å føre til en høyere inflasjon på mellomlang sikt, de neste 2-3 årene. Han mener derfor at en renteheving vil være mest sannsynlig.

Fare for boble

Samtidig påpeker han at det er et høyt nivå i boligprisene og dermed en fare for en eventuelt fremtidig boble, som kan oppstå om renten holdes for lav for lenge.

LES OGSÅ: - Uroen vil gi lavere boligpriser

Frank Jullum, sjeføkonom i Fokus Bank, erkjenner også at usikkerheten er mye større nå enn for kun to uker siden. Samtidig har norsk økonomi utviklet seg som ventet. Med det tror han på renteøkning nå, og heller eventuelt kun én renteheving til høsten om nedsiderisikoen internasjonalt materaliserer seg. Norges Banks rentebane tilsier tre hevinger dette halvåret.

Jullum mener Norges bank må passe på å ikke komme på etterslep med rentehevingene til tross for at utsiktene er noe svake internasjonalt.

- Om global økonomi kommer tilbake andre halvår, samtidig som norsk økonomi fortsatt er i god stand så vil man få hastverk om en ikke leverer renteøkningen nå. Det er nok en slik vurdering Norges Bank vil gjøre, sier Jullum.

Tror på renteheving

Også DnB Nor tror på renteheving 10. august, ifølge valutaanalytiker Maren Romstad. Hun nevner at de i disse dager holder på med en oppdatering av rentevaluta og makroanslag og vil justere ned anslag omkring renteheving i USA, Storbritannia og ECB, som igjen begrenser handlingsrommet for Norges Bank. Samtidig understreker Romstad at deres hovedscenario ikke estimerer noen «double-dip».

LES OGSÅ: Ny finanskrise kan gi mer i lommeboka

Mens de fem overnevnte økonomene, samt sjeføkonom i Handelsbanken, Knut Anton Mork, tror på heving av renten, tror Jan Andreassen, sjeføkonom i Terra, på en uendret rente 10. august.

- Jeg står fast ved det jeg har hatt siden nyttår, som er uendret ut året og uendret hele 2012, sier Andreassen.

En eventuell smertefull sterk krone for norsk industri er blant hovedgrunnene til dette noe utradisjonelle synspunktet.

Les også

- Veksten er mye lavere enn ventetDen store forskjellen mellom nå og daEndelig opptur på Børsen

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Venter at Norges Bank utsetter renteoppgangen

  2. Danske Bank: Avhengige av gode nøkkeltall for rentehopp i år

  3. Liten tro pårenteendring nå

  4. Annonsørinnhold

  5. Sjeføkonom: Rentebyks vil ikke felle boligmarkedet

  6. E24s renteråd: Dette bør du gjøre, Olsen