Sikorski: - Putin tilbød Polen halve Ukraina

Polens tidligere utenriksminister, Radoslaw Sikorski, er sitert på at president Vladimir Putin i 2008 foreslo å dele Ukraina mellom Russland og Polen.

SA NEI TIL DELING AV UKRAINA: Radoslaw Sikorski var utenriksminister fra 2007 til han ble EU-president i år. Han er en klar motstander av Vladimir Putin, og har bedt vestlige land ta sterkere avtstand fra politikken som føres fra Moskva.
Publisert: Publisert:

Sikorski hevder ifølge det amerikanske nettstedet Politico at Putin kom med forslaget under et møte med Polens daværende statsminister Donald Tusk i Moskva.

Sikorski, som nå er president i den polske nasjonalforsamlingen, har imidlertid presisert at deler av intervjuet med Politico sist søndag er blitt «overfortolket».

- Han ville at vi skulle delta i delingen av Ukraina. Dette var blant de første tingene Putin sa til min statsminister, Donald Tusk, da han besøkte Moskva. Han sa videre at Ukraina er et kunstig land og at Lwow er en polsk by, og hvorfor ordner vi ikke bare opp sammen, sa Sikorski ifølge nettstedet.

Tusk, som nå er nyvalgt EU-president, gjorde det imidlertid klinkende klart overfor Russland at Polen ikke ville ha noe med dette å gjøre, understreker Sikorski ifølge Politico. Etter at intervjuet kom ble publisert, har Sikorski uttalt at «noen av ordene har blitt overfortolket». Verken polske eller russiske tjenestemenn kunne kommentere påstandene overfor nyhetsbyrået Reuters.

Før andre verdenskrig omfattet Polens territorium deler av dagens vestlige Ukraina, blant dem byen Lwow, kjent som Lviv i Ukraina.

Les også:

Oljeprisfallet tapper Putins «valutakrigskasse»Russiske myndigheter tar selskap fra oligarkNorsk diplomat må forlate Russland innen én ukeUrolig i Ukraina tross fredsplanKhodorkovskij utfordrer Putin

Publisert: