209.000 nye jobber i USA i juli

Veksten i det amerikanske jobbmarkedet dabbet litt av utover sommeren. Tempoet er likevel fortsatt såpass godt at økonomien er robust med god vekst, mener sjeføkonom.

OPPJUSTERT: Selv om jobbveksten i USA dabbet noe av i juli, så ble tallene fra i våres oppjustert. Byggenæringen var en av sektorene der sysselsettingen vokste mest i juli. Bildet er fra en byggeplass i San Francisco.
Publisert:

I juli ble det skapt 209.000 nye jobber i USA utenfor landbruket. Samtidig steg arbeidsledigheten forsiktig opp til 6,2 prosent , mot 6,1 prosent i juni.

Det viser sesongjusterte tall fra statistikkontoret til det amerikanske arbeidsdepartementet (Bureau of Labor Statistics).

Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets

Det var i forkant ventet 233.000 nye jobber og en uendret ledighet på 6,1 prosent. En jobbvekst på over 200.000 er likevel et tegn på at arbeidsmarkedet i verdens største økonomi fortsatt holder god fart på bedringens vei.

- Dette endrer ikke bildet av en veldig robust og ganske sterkt voksende amerikansk økonomi, sier sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets i en kommentar til E24.

Han legger mindre vekt på at ledighetsraten økte.

- Dette kan svinge noe mer, sier han.

- Helt greit, er den umiddelbare reaksjonen til sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank.

Han påpeker at sysselsettingsveksten var spesielt sterk i juni, og at den underliggende veksten dermed er solid tross dagens lille bom. Når det kommer til ledigheten påpeker Andreassen at flere amerikanere har meldt seg i arbeidsmarkedet, og at dette bidrar til å presse raten opp.

Industrien og byggenæringen løfter

Jobbveksten kom ifølge rapporten hovedsaklig innenfor profesjonelle tjenester, industri, detaljhandel og byggenæringen.

Det siste året har arbeidsledigheten i USA falt med 1,1 prosentpoeng, tilsvarende 1,7 millioner mennesker, og det var i juli 9,7 millioner amerikanere på leting etter arbeid.

Yrkesdeltagelsen i befolkningen holdt seg stabil i juli på 62,9 prosent, og har så å si ikke endret seg siden april, ifølge rapporten.

Vårlig helomvending

Jobbveksten i USA fikk seg en real knekk i desember, da de falt fra drøye 250.000 i november til godt under 100.000. Deretter hentet arbeidsmarkedet seg betraktelig inn igjen, med særdeles sterke tall i april og juni måned, med en vekst på henholdsvis 304.000 og 298.000 nye jobber.

De sistnevnte juni-tallene har nå blitt oppjustert med 10.000. Mai-tallene er forøvrig oppjustert fra 224.000 til 229.000.

De offisielle amerikanske jobbtallene kommer bare to dager etter at Moody's Analytics og ADP slapp de såkalte ADP-tallene. De måler utviklingen i privat sektor i USA.

De viste at det ble skapt 218.000 nye jobber i privat sektor i juli, mot 281.000 i juni. Tallet var noe lavere enn de ventede 235.000 nye arbeidsplassene.

På onsdag varslet sentralbanksjef Janet Yellen at sentralbanken i USA trapper ned hjelpepakken sin med ytterligere 10 milliarder dollar i måneden til 25 milliarder.

Sentralbanken har under hele prosessen uttalt at de ville følge utviklingen i arbeidsmarkedet som en test på når de ville starte nedtrappingen, men understreket også onsdag at det fortsatt trengs stimuli fra sentralbanken fremover.

Gitt den farten på nedtrappingen som nå har foregått over de siste månedene, er det ventet at hele programmet vil være over i løpet av høsten.

- Vissent på lønnssiden

Det er knyttet spenning til arbeidsmarkedstallene ikke minst fordi de er en av faktorene den amerikanske sentralbanken ser til når de skal bestemme rentenivået.

Øystein Dørum i DNB mener at dagens rapport støtter opp under sentralbankens varslede linje.

- De fortsatte jo som ventet nedtrappingen sist møte, og det er ingen grunn til at de skulle tenke annerledes nå, sier han.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank.

Av negative elementer trekker Dørum frem lønnsveksten. Den gjennomsnittlige timelønnen økte med marginale 1 cent til 24,45 dollar, den laveste veksten på tre måneder.

Det siste året har amerikanerne i snitt hatt en lønnsvekst på to prosent.

- Det er fortsatt vissent på lønnssiden, konstaterer sjeføkonomen.

Sjeføkonomkollega Harald Magnus Andreassen i Swedbank har også bitt seg merke i lønnsutviklingen:

- Det er lav vekst i lønningene, og dette er noe Federal Reserve (sentralbanken journ. anm.) har vært inne på. Men vi ser at arbeidstiden holder seg, og det betyr at timeverkene stiger i takt med sysselsettingen. I utgangspunktet gir det bra vekst i inntektene, selv om lønnsveksten per time er lav, sier han.

Den neste offisielle sysselsettingsstatistikken fra USA offentliggjøres fredag 5. september, når tallene for august blir presentert.

Les også:

Ferske NAV-tall: Arbeidsledigheten har falt i sommerEU har lagt frem full liste over Russland-sanksjonerDen amerikanske trygdekøen øker litt

Publisert: