Fellesforbundet: – Det meste er vanskelig
Partene i lønnsoppgjøret møtes hos Riksmekleren for å enes om veien videre. Ønsket er å unngå streik fra 1. april.
Arbeidstagerorganisasjonene Fellesforbundet og Parat har brutt lønnsforhandlingene med arbeidsgiverorganisasjonen Norsk Industri, og møter tirsdag hos Riksmekleren for å legge opp løpet videre.
– Vi vil nå gå over i en fase der det vil være frivillig megling mellom partene. Dersom det ikke lenger er mulig, går vi over i tvungen megling, forteller riksmegler Mats Ruland etter møtet.
Meglingsfristen er 31. mars, og tvungen megling vil skje 28. mars, før en eventuell løsning eller streik kommer 1. april.
– Det er en krevende tid. Mange har vært rammet av pandemien, så det er ingen enkel jobb i år heller, men partene har jobbet godt og de har god tradisjon for å finne løsninger, sier Ruland videre.
– Det meste er vanskelig
Fellesforbundets Jørn Eggum sier årsaken til bruddet er at det har vært for lite fremdrift i forhandlingene.
– Det går for sakte, så vi må få mer struktur over arbeidet og få en god dialog fremover, sier han.
– Hva har vært det vanskeligste så langt?
– Det meste er vanskelig, men vi har ikke kommet dit ennå at vi har begynt å bryne oss på de økonomiske detaljene, sier Eggum.
Stein Lier Hansen i Norsk Industri karakteriserer forhandlingsrommet som «trangt og komplisert».
– Hvordan ser du på sannsynligheten for at det ender med streik?
– Jeg tror begge parter vil anstrenge seg langt for å unngå det, for med de tidene vi er inne i nå, vil en konflikt være veldig skadelig, sier Lier Hansen.
Eggum understreker også at ingen ønsker streik.
– Det er jo det maktmiddelet vi har, men vi er en ansvarlig part som vil gjøre det vi kan for å unngå strek, men vi skal ha en lønn å leve av, sier han, og gjentar at kravet er økt kjøpekraft.
– Når prisanslaget er 3,3 prosent, så sier det seg selv at vi er lite fornøyd med alt under det.
Nå starter lønnsoppgjøret
Høyere prisvekst
Mens Fellesforbundet krever økt kjøpekraft til sine medlemmer, maner Norsk Industri til varsomhet. Bakteppet er krigen i Ukraina, som driver prisene i landet oppover.
Teknisk beregningsutvalg (TBU) oppjusterte forrige uke forventet prisvekst i år til 3,3 prosent fra 2,6 noen uker tidligere.
Årets lønnsoppgjør er et såkalt hovedoppgjør, altså forhandles det både om lønn og andre rettigheter.
Først ut er Fellesforbundet, Parat og Norsk Industri, som utgjør det såkalte frontfaget. I praksis betyr det at konkurranseutsatt industri forhandler først og setter rammen for etterfølgende oppgjør.
Klubbleder ikke overrasket
Bruddet i forhandlingene kom ikke uventet på klubbleder i Kværner Verdal, Ståle Johansen.
– Det kom ikke som noen overraskelse. Jeg tror det er utrolig vanskelig å komme til enighet i år med tanke på situasjonen vi står i. Med kraftig prisvekst er det viktig for næringslivet å ha et sunt oppgjør og fornøyde ansatte, sier Johansen og fortsetter
– Vi forventer at det stilles krav slik at vi ikke taper kjøpekraft.