Arbeidsledigheten faller mer enn ventet

Arbeidsledigheten er nå på det laveste nivået siden før pandemien , og det er fortsatt stor etterspørsel etter arbeidskraft, melder SSB.

Publisert:

Arbeidskraftundersøkelsen (AKU-tallene) fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at andelen arbeidsledige faller til 3,6 prosent i september. Totalt er det nå 104.000 arbeidsledige.

«Selv om arbeidsledigheten nå er på samme nivå som før coronapandemien startet og sysselsettingen har økt den siste tiden, er det fortsatt stor etterspørsel etter arbeidskraft og rekordmange ledige stillinger», skriver SSB.

På forhånd var det ventet at arbeidsledigheten ville falle til 3,9 prosent fra 4,0 prosent måneden før, ifølge Bloomberg.

Til sammenligning var ledigheten på 3,5 prosent i februar i fjor, som er den siste hele måneden uten noen effekt fra coronakrisen.

Arbeidsledige i prosent av befolkningen (sesongjustert).

Økt sysselsetting

Antallet sysselsatte økte med 38.000 personer, slik at sysselsettingsandelen av befolkningen stiger til 68,8 prosent.

– At sysselsettingen fortsetter å stige kan for eksempel skyldes at langtidspermitterte kom tilbake i jobb, seier Tonje Køber, seksjonssjef i SSB.

Arbeidsledigheten er en viktig indikator for økonomien og for rentesettingen til Norges Bank.

Handelsbanken skriver i en kommentar at de venter ytterligere fall i ledigheten, og at utviklingen i økonomien må vise en klar forverring for at ikke Norges Bank skal «ture frem med sin renteplan», til tross for kraftig smitteøkning den siste tiden.

Norges Bank har varslet ny renteheving i desember til 0,5 prosent.

Hver måned blir det publisert to ulike undersøkelser av arbeidsledigheten i Norge: Nav-tallene og Aku-tallene fra SSB.

Nav-tallene viser statistikk fra egne registre og oppdateres raskere, mens AKU-ledigheten viser resultatet av en spørreundersøkelse i befolkningen.

Nav-ledigheten falt videre i oktober, og neste uke får vi tall for september.

Publisert:
Gå til e24.no