Her kan du få svar på dine spørsmål om den norske økonomien og renten

Torsdag meldte Norges Bank at renten skal ta et historisk hopp på 0,5 prosentpoeng. Fra klokken 14.00 kan du spørre ekspertene hva det vil bety for deg.

Forbrukerøkonom i DNB Silje Sandmæl og sjeføkonom i Prognosesenteret Nerja Macic svarer på dine spørsmål.
Spørsmål om rentehevingen
 • DEL

  Kan vi forvente boligpris fall eller kun mindre prisvekst i boligmarkedet ?

  Omikron Omikron

  Ja, vi forventer et mindre boligprisfall utover året og generelt svakere vekst de kommende årene enn det vi har hatt de siste årene.

  Nejra Macic, sjeføkonom i Prognosesenteret
 • DEL

  Blir bolig leiemarked påvirked også? Hvordan?

  A. Tørre

  Leieprisene blir direkte påvirket av inflasjonen ved at man kan øke husleien med konsumprisveksten (som nå i mai var på 5,7 % sammenglignet med mai i fjor). Dermed kan leieprisene øke mer enn eieprisene fremover mens inflasjonen er høy.

  Nejra Macic, sjeføkonom i Prognosesenteret
 • DEL

  Hei, vil dette resultere i at et blir vanskeligere å skaffe seg boliglån?

  Aslak

  Ja. For dem som var «»på marginen«» tidligere, altså helt på vippepunktet mellom å få avslag eller godkjent lånesøknad, så kan renteøkningene gjøre det vanskeligere å få lån fremover. Man skal takle en stresstest på 5 prosentpoengs renteøkning for å få godkjent lån.

  Nejra Macic, sjeføkonom i Prognosesenteret
 • DEL

  Hvor stort er gjennomsnittsboliglånet i Norge?

  Daniel

  https://www.finanstilsynet.no/contentassets/2e07246069a54cbfaaae53e4f5a1bbd0/boliglansundersokelsen_2021.pdf

  Nejra Macic, sjeføkonom i Prognosesenteret
 • DEL

  Bør man endre skattemeldingen, i så fall når?

  Mustafa

  Hei Mustafa, godt tenkt! Når renteutgiftene øker betyr det at du får et høyere rentefradrag, altså at du får mer igjen på skatten. Gå derfor inn på skatteetaten sine sider og sjekk om opplysningene stemmer. Smil Silje

  Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB
 • DEL

  Heisann!

  Vil økt styringsrente også øke renten på sparekonto og innskuddskonto i banken?

  Sebastian

  Hei! Ja. Men ikke nødvendigvis like mye som lånerenten øker. Dette er opp til banken din å avgjøre.

  Nejra Macic, sjeføkonom i Prognosesenteret
 • DEL

  Hva er prognosen på hvor høyt renten skal for å nå inflasjonsmålet på 2%? Hva vil skje med renten når vi har nådd det målet?

  Tommy

  Norges Bank varsler at styringsrenta skal opp til 3 %, og da vil boliglånsrenta ligge rundt 4,5-5 %. Det er ingen garanti for at man da oppnår en inflasjon lik målet på 2 %. Vi i Prognosesenteret er veldig usikre på om sentralbanken rekker å nå et rentenivå på 3 % før norsk økonomi har bremset ned. Det er svært mulig renteøkningene stopper opp før den tid.

  Nejra Macic, sjeføkonom i Prognosesenteret
 • DEL

  Når man får boliglån stresstester banken økonomien din med 5% potensiell renteheving. Er det virkelig så krise som mediene skal ha det til hvis renta øker til 4%? Folk med "dårlig" økonomi har jo også blitt testet på dette, at de skal tåle det?

  Kenneth

  Hei Kenneth, du har helt rett i at folk blir stresstestet når de tar opp boliglån. Man skal tåle en 5 prosentpoengs renteoppgang. Så mange vil tåle at rentene nå klatrer oppover. Men, det er også mange som kan få det tøft. Spesielt de som har fått en lavere inntekt siden de tok opp boliglånet, eller har opplevd et samlivsbrudd, eller andre uforutsette hendelser. I tillegg til økte renter har også mange blitt påvirket av økte utgifter på strøm og drivstoff. Så dessverre er det endel som vil slite økonomisk fremover. Smil Silje

  Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB
 • DEL

  Når Norges Bank spår en boligoppgang på 5,5% i år - spår de da egentlig at boligprisene skal falle med ca 2% innen desember i og med at boligprisene allerede har steget med 7-8% siden januar?

  Hei

  Jeg tror den prognosen til Norges Bank er gjennomsnittlig årlig endring (2022 mot 2021), og ikke tolvmånedersendringen i desember 2021. Dermed blir det ikke helt sammenlignbart, men ja, de venter fallende boligpriser i 2. halvår i år.

  Nejra Macic, sjeføkonom i Prognosesenteret
 • DEL

  Hva er prognosen på hvor mye vi må justere renten for å nå inflasjonsmålet på 2%, og hva vil skje med renten når vi har nådd det målet?

  Tommy

  Når vi når målet (2 % inflasjonen over tid, ikke fra en måned til en annen), vil renteøkningene slutte. Da kan rentenivået stabilisere seg. Blir inflasjonen lavere enn målet, kan man igjen kutte renta.

  Nejra Macic, sjeføkonom i Prognosesenteret
 • DEL

  Hvor langt framover i tid spår dere at renta vil øke?

  H

  Norges Bank har varslet at styringsrenten heves allerede igjen i august til 1,5 prosent. Da vil renten være tilbake på nivået fra før pandemien. Deretter vil den øke til 3 prosent mot sommeren neste år. Smil Silje

  Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB
 • DEL

  Sier dere ikke litt forskjellige ting om lønnsvekst? Under: Økte renter vil bidra til å få inflasjonen ned. Jo lavere inflasjonsforventningene blir, jo lavere blir forventningene til lønnsvekst - men i svar til Eivind - at lønninger vil øke? Er det da på lengre sikt?

  I

  Stemmer, på lengre sikt når inflasjonen kommer ned igjen vilogså lønnsveksten komme ned igjen. Da vil renteøkningene ha bidratt til det. Men akkurat nå mens inflasjonen er høy og arbeidsledigheten er veldig lav, er det forventninger til høyere lønnsvekst i år enn det vi har vært vant til siste årene.

  Nejra Macic, sjeføkonom i Prognosesenteret
 • DEL

  Hvordan vil dette påvirke prisene i boligmarkedet?

  Tommy

  Norges Bank venter at boligprisene vil stige mindre fremover. Smil Silje

  Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB
 • DEL

  Hvordan vil rentehevningen påvirke kursen mot dollar?

  Kari Larkin

  Dersom Norges Bank øker renta mer enn andre land vil etterspørselen etter norsk kroner øke og kronen vil styrkes mot andre valutaer. Men akkurat nå er den amerikanske sentralbanken inne i en aggresiv renteøkningsperiode, som jeg tviler at Norges Bank vil overgå.

  Nejra Macic, sjeføkonom i Prognosesenteret
 • DEL

  Når vil aksje markedet hente seg inn?

  Kornelius

  Det vet ingen. Enkelte som baserer seg på historiske gjennomsnitt, som mener bunnen vil nås rundt oktober for det amerikanske aksjemarkedet.

  Nejra Macic, sjeføkonom i Prognosesenteret
 • DEL

  Du sier at mange aksjer er billig priset nå. Hva baserer du det på? Altså hvilke parametre ser du på for å avgjøre om en aksje er billig priset?

  Olav Kittelsen

  Når prisingen er lav. F.eks. med en P/E under 12-13 og forventninger om økte inntekter fremover. Er noen aksjer på Oslo Børs nå med lavere enn dette.

  Nejra Macic, sjeføkonom i Prognosesenteret
 • DEL

  Kan vi forvente en styringrente på 3% neste år?

  Viktor

  Prognosene til Norges Bank innebærer en styringsrente på 3 prosent neste sommer. Smil Silje

  Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB
 • DEL

  Det føles litt nå som om vi med under medianlønn, beskjedne boliger og allerede generelt lavt forbruk blir litt kastet under bussen for å redde økonomien. Finnes det ingen andre løsninger for å stagge inflasjonen som i mindre grad treffer de av oss med minst å rutte med? Det snakkes mye om at man må stramme inn, men det er ikke alle som kan stramme inn på luksusvarer eller ferier en aldri har hatt råd til i utgangspunktet.

  Eivind

  Hei Eivind, jeg forstår bekymringen din og det er mange som nå vil føle på tøffere økonomiske tider. På grunn av høye priser er renta det verktøyet som brukes for å dempe prisveksten, dessverre. Men, det betyr jo at prisene forhåpentligvis vil gå ned, som er bra for lommeboka, samtidig vil lønningene øke som også er et plaster på såret. Men, igjen økte priser og rener vil på kort sikt bli tøft for mange. Smil Silje

  Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB
 • DEL

  Hvordan kan man best forhandle med banken om lavere rente?

  Tobbe

  Vis til tilbudet du får fra en annen bank. Hvis banken din ikke vil tilby det samme så bytter du til en annen bank.

  Nejra Macic, sjeføkonom i Prognosesenteret
 • DEL

  Vil innskuddsrenten stige like mye ?Bør man skifte bank hvis den ikke gjør det ?

  Bengt Oddvar Pettersen

  I utgangspunktet bør den det. Men det er ingen hemmelighet at enkelte banker velger å ikke øke innskuddsrenten like mye, og på den måten øker sine egne marginer. Man bør alltid skifte bank hvis man kan få bedre vilkår et annet sted.

  Nejra Macic, sjeføkonom i Prognosesenteret
Les også

Derfor skal renten opp

Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Norges Bank
 2. Rentemøte
 3. Boliglånsrente

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Ti spørsmål og svar om renten

 2. Norges Bank hever renten med 0,5 prosentpoeng

 3. DNB-sjefen om økte renter: – Enkelte må kanskje justere forbruket sitt

 4. Inflasjonsfrykt får næringslivet til å droppe investeringer og lån

 5. Britiske økonomer venter to doble norske rentehopp